Coinbase, jedna od najvećih američkih IT kompanija koja je nedavno imala veliki izlazak na berzu, planira da sledeće godine zatvori sedište u San Francisku i omogući zaposlenima da u budućnosti posao obavljaju isključivo na daljinu.

Jučerašnja najava na Twitter-u nije bila potpuno iznenađenje. Pre godinu dana, izvršni direktor Brajan Armstrong najavio je da će platforma biti „remote first” i da neće imati određeno sedište kompanije. Decentralizacija je srž kripto i srodnih poslova, pa tako i Binance, najveća svetska berza kripto valuta, takođe nema sedište. 

Kako je Armstrong naglasio, zatvaranje sedišta u San Francisku važan je korak u osiguravanju da nijedna kancelarija ne postane nezvanična centrala i značiće da se ishodi karijera zaposlenih temelje na sposobnostima i rezultatima, a ne na lokaciji. Umesto toga, Coinbase će nuditi mrežu manjih kancelarija za zaposlene koji budu želeli da svoj posao obavljaju u poslovnom prostoru.

Coinbase je izašao na berzu u aprilu, po početnoj ceni od 381 dolar po akciji. Akcije su u sredu pale na najniži nivo od 269 dolara, u odnosu na rekordnih 429,54 dolara koliko su vredele 14. aprila. Očekuje se da će kompanija svoje kvartalne rezultate objaviti 13. maja.

Kao jedna od najvećih i najbrže rastućih globalnih IT firmi, potezi Coinbase-a su relevantni kao potencijalan signal trenda. U ovom slučaju je to trend koji utiče na budućnost rada, pitanja geografske lokacije talenta koji radi ovakvim kompanijama, relevantnim kako za globalnu tako i za srpsku IT industriju.