City Expert, kompanija iza sajta za iznajmljivanje i kupovinu stanova u Beogradu, dobila je investiciju od 700.000€ od SC Venturesa, fonda sa mandatom od 40 miliona evra za zemlje zapadnog Balkana.

Ova kompanija se na domaćem tržištu nekretnina prošle godine prilično brzo izdvojila pre svega zahvaljujući drugačijem biznis modelu — bez provizija za one koje traže stanove i odličnim pregledima stanova. Do sada su privukli 35.000 klijenata i za manje od godinu dana privukli su više od 900.000 korisnika na svoj sajt

Vlasnici nekretnina imaju dva različita modela usluga: Prvi podrazumeva besplatno oglašavanje na sajtu uz celokupnu pripremu i formiranje koncepta, kao što smo već objasnili, podršku call centra svakog dana u nedelji od 8 do 22 sata i svu pravnu i administrativnu pomoć.

Cena ovog posredovanja iznosi 49% od prve rente, što znači da ne zakupodavac trpi nulti rizik od troškova sve do momenta izdavanja.

Drugi model podrazumeva isto što i prvi, osim što zakupac i zakupodavac stupaju direktno u kontakt, bez našeg posredništva putem telefona. U tom slučaju oglas se plaća na mesečnom nivou, s tim da je prvog meseca cena viša zbog izrade oglasa.

City Expert postoji nešto manje od dve godine i već ima pedesetoro zaposlenih. Dosadašnji razvoj finansirali su osnivači i to njih 6 — Boris Prpić, Igor Jović, Milan Todorović, Stefan Stojanović, Darko Luković i Darko Krsmanović.

_TW_8639

Kako je nastao City Expert?

Darko je na ideju došao dok je tražio stan za sebe.

Potraga za stanom nikad nije delovala kao problem sve dok na istu nije došao red.

Tek tada sam shvatio koliko je to zapravo mučno iskustvo. Istraživanjem globalnog tržišta sam primetio da ne postoje portali koji imaju standardizovan prikaz nekretnine jer je materijal uglavnom bio na korisniku, što sam smatrao da je prvi i osnovni problem.

Pomislio sam, koliko bi sjajno bilo da svaka nekretnina pored detaljnih informacija i fotografija svih prostorija ima i video i interaktivnu mapu stana.

U isto vreme, Igor je imao sličan problem, trošio je mnogo vremena u potrazi za svojim novim stanom. Nakon što su podelili međusobna iskustva upalila se lampica i želeli su da promene stvari na bolje.

Igor je zastupao mišljenje da agent nije dovoljno kompetentan da obavlja posao posredovanja, profesionalnog fotografa i profesionalnog call operatera u isto vreme.

Smatrao je da usluga za sve ljude koji tragaju za stanom bude besplatna jer je to jedini ispravan način. Kontaktirao je Stefana koji je u to vreme već posedovao multimedijalnu firmu.

Stefanov preduzetnički duh je bio u niskom startu za celu priču. Bio je tehnička podrška od samog početka. Situaciju nisu gledali iz ugla kako se trenutno radi, već kako bi trebalo.

Prethodno iskustvo u oblasti prometa i zakupa nepokretnosti niko nije posedovao, te je možda to i razlog zašto su izašli iz okvira staromodnog poslovanja agencija i uneli tehnologiju i inovacije u istu branšu.

Investicija, kako kažu u kompaniji, će se pre svega koristiti za jačanje tehnološkog aspketa kompanije.

Trenutni sajt je radjen u Drupalu. Novi sajt se radi na .NET Core platformi i angular 2 frameworku. Trenutno radimo na izradi potpuno novog, značajno unapređenog i lepšeg sajta. Takođe razvijamo softversku platformu koja će nam omogućiti da maksimalno optimizujemo poslovanje.

Ovo je druga investicija ovog fonda, koji je do sada u Srbiji investirao tačno 1 milion evra, dajući pre nešto manje od 2 meseca novosadskoj ekipi, dryTools.

City Expert trenutno posluje samo na tržištu Beograda, a zanimljivo je da su digli toliko veliku investiciju uprkos fokusu na samo jedno (i to prilično malo tržište). Ni investitor, ni kompanija, ne pričaju o geografskoj ekspanziji, ali je prosto teško poverovati da se ona ne planira — u krajnjem slučaju za zemlje sa Balkana, gde su tržišta nekretnina prilično slično razvijena.

Proizvod je namenjen svima koji prodaju/izdaju ili kupuju/iznajmljuju nekretninu u Beogradu.

Takođe imamo dosta ljudi koji sajt redovno prate jer vole da gledaju lepe fotografije stanova ili traže inspiraciju za uređenje svog doma.

U startu smo bili primarno orjentisani na izdavanje stanova ali u poslednje vreme sve više pokrivamo poslovne prostore i lokale. Takođe smo nedavno pokrenuli akciju gde radimo besplatno oglašavanje za sve tipove nekretnina u prodaji i planiramo da postanemo lider u toj oblasti do kraja godine.