Čitanje nedeljom sa Zoranom Gašićem

Čitajte, učite i gledajte Ex Machinu sa Zoranom Gašićem, osnivačem SMSRobota.

Ekipa SMSRobota je ove godine postala Top Developer na Google Play store-u. Po nekim informacijama svega od 500-1000 developera ima taj status. Broje preko 30 miliona downloada sa 10 aplikacija. Njihov portfolio se moze naći ovde, a u nastavku pročitajte preporuke Zorana Gašića, njihovog pokretača.

Iako vodim startap već skoro 4 godine, ja sam bio i ostao developer. I pored drugih menadžerskih poslova koje sam obavljao, nekako uvek sebe vidim i predstavljam kao programera. Shodno tome i moj izbor je šaren, ali sa malo većim naglaskom na programiranje.

1. The Art of War

Možda nekom zvuči otrcano ali mislim da mnogo može da se nauči iz ove knjige. Provodio sam vreme i sarađivao sa vlasnicima velikih kompanija i skoro svako od njih mi je rekao da je u jednom trenutku čitao i da se uvek vraća na “The Art of War”. Kao što neko reče “Business is war”….

2. Zero to One

Knjiga Petera Tila, originalnog osnivača PayPala i jednog od članova Paypal mafije. Tera vas da razmišljate izvan kutije. Kao što kaže autor radeći nešto što već postoji vi rešavate problem od 1 do n, ali ako otkrijete nešto potpuno novo – to je 0 to 1.
Paypal mafiju sam počeo da pratim kada su rešili da investiraju u jednog od nasih konkurenata u medicinskoj kategoriji — Glow. Glow se bavi pitanjem plodnosti kod zena, kao i raznim drugim ženskim pitanjima. Oblast kojom se i mi kao firma bavimo i to dosta uspešno. (više o tome smo pisali ranije)

3. Za Developere koji razmišljaju o razvoju Android aplikacija

Android Playbook — ovo je biblija i must-read. Bavi se svim fazama životnog ciklusa jedne mobilne aplikacije: Develop, Launch, Engage, Grow, Earn. Takođe unutar same aplikacije imate vlogove, success stories, savete za optimizaciju app store placementa, ASO i sl.

Korisno uputstvo za monetizaciju Aplikacija>

I na kraju, mesto gde provodim dosta vremena trazeci inspiraciju. Pregršt zanimljivih ideja pre svega u domenu UI-a i UX-a.

4. Nešto za kolege programere :)

Nažalost, u poslednje vreme sve više se bavimo copy/paste programiranjem, a sve manje pravim programerskim izazovima. Evo nekoliko knjiga koje svaki developer treba da ima:

The Art of Computer Programming — Knjiga od Donalda Knuta profesora na Stanfordu. Referentna tačka za svakog developera. Teška i naporna za čitanje i razumevanje. Ako ste samouvereni u svoje programersko umeće, shvatićete da ipak trebate biti malo skromniji čitajuci ovu knjigu :)

Design Patterns — Odlična knjiga o software design patternima. Bavi se problematikom Design patterna i reusovanjem koda.
Obe knjige su univerzalne i mogu se primeniti na bilo koji programski jezik. Konkretno primeri su u c++-u ali to ne treba da odbija potencijalnog citaoca.

5. I na kraju malo zabave.

Još kao klinac sam obožavao Sci-Fi i ta strast me drži još uvek. Lepo je utonuti u neki drugačiji zamišljeni svet i malo rasplamsati maštu.

Autostoperski vodic kroz galaksiju — Klasik koji ne treba mnogo komentarisati. Doživeo je i ekranizaciju, ali moja preporuka je ipak knjiga.

Ex Machina — Film koji se na intrigantan nacin bavi tematikom AI-a. Vlasnik velike kompanije angašuje jednog od svojih programera da testira najnoviji AI proizvod u vidu humanoidnog robota.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Tanja Mladenović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu