Čitanje nedeljom sa Milovanom Jovičićem

Ove nedelje Mika Jovičić nam preporučuje interesantno štivo i lepu muziku

Tanja Mladenović - 7. Februar, 2016.

Milovan Jovičić – Preko dana preduzetnik – osnivač, vlasnik i direktor firme Alpha Design Studio, boutique agencije za User Experience interface dizajn, i dizajn i produkciju rich media oglasa koja radi u partnerstvu sa svetskim klijentima (Apple, Sizmek, Rakuten, Travelex..); Preko noći violinista – jedan od osnivača i član “Beogradskog Akustičnog Orkestra”, gde svoje digitalno neispoljive kreativne želje i frustracije leči sviranjem uživo, izdvaja ovonedeljne omiljene članke, knjige i video sadržaje.

The Best interface is no interface – Knjiga koja menja svest i poglede na današnje shvatanje rešavanja problema koristeći informacione tehnologije. Autor opisuje popularne tendencije u dizajnu gde je pažnja dizajnera usmerena na takmičenje u što lepšem i posećenijem Dribble portfoliu, uspešnijim aplikacijama i boljem engagement-u na sajtovima – i pokazuje na više zanimljivih primera da rešenje problema nije jednoznačno i ne svodi se na izradu aplikacija i web sajtova/servisa, već da je potrebna promena paradigme – razmišljanje u pravcu automatizacije, pametnijem korišćenju senzora u uređajima, proaktivnosti aplikacija – zanovanom na veštačkoj inteligenciji i predviđanju ponašanja na osnovu prikupljenih prethodnih iskustava. Novootkriven i moderan pristup dizajnu, koji je Krishna spoznao i hrabro uobličio.

Lean UX: Applying Lean Principles to Improve User Experience -Jeff Gothelf – Sveobuhvatna i vanvremenska literatura za početnike i već etablirane dizajnere: opisana je Lean strategija primenjena na procese u dizajniranju proizvoda, uvodeći Minimum Viable Product princip koji pokušava da što ranije proveri sve dizajnerove pretpostavke kroz testiranje sa živim korisnicima. Koreni Human Centered Design procesa su utkani u ovu knjigu, gde autor ističe prednosti deljenog razumevanja problema od početka (prototipa) do kraja (tehničke izvedbe, kodiranja) – svi timovi zajednički rade na problemu, vide rezultate testiranja i tako kvalitetnije rešavaju zadatak – za razliku od ustaljene prakse podeljenih zaduženja, ovo je svakako revolucionaran pristup čija uspešnost je više puta dokazana. Obavezno štivo za sve koji se bave razvojem proizvoda u digitalnom svetu!

Bjarke Ingels, istaknuti danski arhitekta, osnivač BIG arhitektonskog studija koji deluje u Kopenhagenu i Njujorku predstavnik je moderne generacije arhitekata. Bjarke vešto koristi spoj tehnologije, arhitektonske prakse i inspiracije iz prirode a njegov kvalitet se dokazao pobedama na svetskim arhitektonskim konkursima od kojih su najpoznatiji izrada “Lego” paviljona u Danskoj, studija koncepta modularne zgrade Google-a u Kaliforniji i projekat “Two World Trade Center” (lokacija srušenog World Trade centra) u New Yorku kada je u nadmetanju pobedio i reputaciono nadmoćni arhitektonski biro “Foster”. U inspirativnom govoru održanom na Harvardu 2014. godine predstavlja neke od svojih projekata i duhovito i entuzijastično uvodi slušaoce u svoj metod rada – iterativan pristup projektovanju, sličan prirodnoj evoluciji. Ko nije čitao njegovu strip-knjigu “Yes is more” , ovo je idealan način da upozna ovog genijalca :)

The Secret UX Issues That Will Make (Or Break) Self-Driving Cars – Co.Design – Osvežavajući, pitak esej na već visokokvalitetnom Co.Design blogu priča o verovatno najpopularnijoj tehnološkoj temi u 2015. godini – samovozećim, autonomnim vozilima, i rešavanju nesvakidašnjih prepreka i novonastalih problema kroz koje se sreću njihovi konstruktori: počev od interakcije sa samim vozilom i pripreme za ubacivanje u “autopilot” mod (inspirisane lansiranjem raketa!), pa sve do interface detalja i pametnih mikronotifikacija, autor nas uporno podseća na osnovne Normanovske principe u kreaciji interfejsa; ovaj temeljan tekst je zasigurno biser na pomalo učmaloj UX blog sceni, uljuljkanoj čestim ponavljanjem poznatih tema bez dubokih analiza – i podstiče nas da obnovimo postulate humanog dizajna.

Offscreen Magazine #13 — Magazin o ljudima, kompanijama i projektima iz oblasti tehnologije, dizajna i weba, koji je dostupan jedino u štampanoj formi – s namerom da čitaoca podstakne na offline čitanje, i uspori inače nekvalitetan, brzinski dnevni način konzumiranja informacija; zamišljen kao serija razgovora sa uspešnim preduzetnicima i kreatorima hardware i digital proizvoda, Offscreen uz intervjue nudi još zanimljivih sadržaja kao što su opisi procesa rada, dnevnih rutina, omiljenih sajtova, preporučenih aplikacija i opštih korisnih, životnih saveta sagovornika. Nadahnjujuće štivo za prosečnog posetioca StartIt centra – i ima ga u StartIt biblioteci!

Kosingas — Veličanstvena priča inspirisana autorovim planinarskim putešestvijama i svetskim epskim delima fantastike. Autor bogato i živopisno opisuje prirodne lepote Srbije prikupljene tokom mnogobrojnih ekspedicija, koristi davno zaboravljene, arhaične književne izraze i tako verno prikazuje sukob paganstva i hrišćanstva, atmosferu života u zabačenim naseobinama i uzbudljive događaje u praskozorje Kosovskog boja. Glavni junaci u svom pohodu susreću se sa alama i baucima iz podzemnog sveta, praslovenskim mitskim bićima i neljudima koji se mučki upinju da ih odvrate sa njihovog glavnog cilja – da glavni junak postane Kosingas i uđe u red Zmaja.

Diego Cigala – Tango Live in Rex — Flamenko pevač izvanrednih glasovnih mogućnosti, koji je postao popularan posle serije snimaka kubanske muzike sa čuvenim Bebo Valdesom oprobao se i u modernoj, popularnijoj Flamenquitomuzici a na ovom koncertu spretno koketira sa tangom. Idealni emotivni muzički doživljaj dok čitate ovo “nedeljno prelistavanje” :)
I na kraju – citat nedelje: “Stop starting, and start finishing – Starting is fun. Finishing is grueling.” – Kratak i jednostavan savet mladim preduzetnicima, gde je diskutabilna “Fail Faster” filozofija zamenjena upotrebljivijom maksimom “Finish faster”. Budite laserski usredsređeni i istrajni sa realizacijom svoje ideje, oduprite se inspiraciji za druge projekte, pribeležite ih na marginu – neka sačekaju, sve dok ne završite ono na čemu radite!

?>