Čitanje nedeljom sa Markom Anastasovim

U današnjem izdanju čitanja nedeljom, predloge za čitanje nam daje Marko Anastasov.

Tanja Mladenović - 19. Jun, 2016.

U nastavku pogledajte predloge blogova i knjiga koje vam mogu pomoći ukoliko razvijate software ili biznis. Svoje predloge za čitanje vam daje Marko Anastasov, software dizajner, developer, preduzetnik i osnivač Rendered Texta.

Product Success — Marty Cagan

Ukoliko upravljate razvojem proizvoda onda su Martijev blog i knjiga Inspired: How To Create Products Customers Love odličan izvor znanja proisteklog iz iskustva u Silikonskoj Dolini. Svi mi radeći učimo kroz greške, ali nije loše da neke greške i preskočimo, jer u product managementu puno grešaka dovodi do gašenja proizvoda ili firme. Mislim da ovaj materijal može dobro da legne nakon bar nekoliko godina provedenog u product management poslu. Marti ne priča o nekom skupu inkrementalnih poboljšanja procesa; njegov stav je da velika većina firmi, pa i u sred San Franciska, radi potpuno pogrešno. U ovom tekstu nabraja i opisuje karakteristike najboljih timova. Sve ima jako smisla kada se pročita, a u praksi je izuzetno teško sprovoditi u kontinuitetu.

Inside Palantir, Silicon Valley’s Most Secretive Company i Can @Jack Save Twitter?

Dva duža teksta sa dosta internih detalja o funkcionisanju ove dve firme. Ljudski raskoli, bledenje vizije, borba za održanje rasta, gubici klijenata, odlasci važnih zaposlenih… Sve te stvari su ljudske i normalne, i rekao bih da većina takvih problema postoji u nekoj meri u svim firmama. Mislim da je dobro da se pojavljuju ovakvi tekstovi o poznatim kompanijama koji su lišeni PR-a. Pomažu da objektivnije sagledamo stvarnost i podsetimo se da nema smisla porediti svoju unutrašnjost sa nečijom tuđom spoljašnosti.

Microservices — James Lewis, Martin Fowler

Ako razvijate softver i dogurate do faze da vam rastući broj zahteva i podataka koje obrađujete počinje zadavati probleme jer sistem nekako sve češće počinje da zapada u probleme — svaka čast, znači da nešto dobro radite! Posle par trenutaka tapšanja po ramenu, ostajete sami sa problemima koje ipak treba rešiti, po mogućstvu trajno. Ideja mikroservisa je prisutna nekoliko godina i na njenu pojavu su uticali razvoj cloud computinga i različitih praksi (npr. DevOps, Lean) i tehnologija (produktivniji jezici i platforme) koje omogućuju efikasniji razvoj softvera. Valja istaći da, da bi se dobile koristi od ovog pristupa razvoja, koji je značajno drugačiji od onoga na šta smo navikli, potrebno je da tim poseduje i visok nivo inženjerske kompetentnosti. U svakom slučaju, mislim da je ovo jedna od najvažnijih ideja u industriji u skorije doba, i da nikad nije rano za upoznavanje sa njom.

Antifragile: Things that Gain from Disorder — Nassim Taleb

Jedna od mojih omiljenih knjiga, od onih malobrojnih koje mogu da ti zaista malo promene pogled na svet i pristup životu. “Antifragile” je reč koju je Taleb izmislio da bi opisao stvari koje, do neke mere, imaju korist od poremećaja i šokova. Pored toga imamo fenomene koji su robusni i one koje lomljivi, i to je otprilike prizma kroz koju autor prelama funkcionisanje sveta. Krajnja poenta je kako biti bolji čovek i kako se bolje snaći u našem kompleksnom svetu. Knjiga je napisana temperamentnim i autentičnim tonom koji je sušta suprotnost klasičnog američkog non-fiction pristupa u kome skoro sav sadržaj knjige odlazi na prepričavanje “istraživanja” i anegdota. Principi i ideje koje autor izlaže daju ubedljiva objašnjenja za mnogobrojne pojave od toga zašto su post ili trening visokog intenziteta dobri za naše telo, da li je bolje biti taksista ili službenik u osiguravajućem društvu, do toga zašto globalizacija dovodi do povećanja rizika od velikih problema.

Herzog: A Guide for the Perplexed

Hercog je izuzetan čovek, autentičan stvaralac koji izgleda do kraja života neće ni malo posustati dok pokušava da otkrije “ecstatic truth”. Serija intervjua u ovoj knjizi daju dubok uvid u razmišljanja čoveka koji poseduje ogromnu širinu intelekta i interesovanja, a pri tome i veoma poučnu disciplinu i radnu etiku.