Čitanje nedeljom sa Kristinom Jazinkom Nikolić

Kao mentorka i savetnica startapima u domenu marketinga, komunikacija i razvoja proizvoda, Kristina Jazinka Nikolić već pet godina neposredno utiče na razvoj startap scene među mladima.

Tanja Mladenović - 27. Mart, 2016.

Danas nam preporuke za čitanje daje Kristina Jazinka Nikolić, suvlasnica i Bizdev osoba u Strawberry energy-ju, startapu koji razvija tehnologije za javne površine u pametnim gradovima širom sveta. Ispunjava je rad na razvoju kreativnih i tehnoloških ideja u održive poslovne poduhvate.

Pokrenula je prvi Lean In krug u Srbiji zajedno sa našom Zojom Kukić, aktivan je član Međunarodne advertajzing asocijacije i trenutno završava master studije Računarstva u društvenim naukama na Univerzitetu u Beogradu.

Fotografije u nastavku ovog teksta predstavljaju korice njenih omiljenih knjigica koje je kao devojčica mnogo volela i koje je videla kao “njen mali Google” :)

Screen Shot 2016-03-27 at 11.03.00

(Napomena: Za bolji užitak tokom čitanja pustiti sledeću playlistu)

Pametan grad po meri građana

Živimo u vremenu značajnih tehničko tehnoloških novina. Verujem da se nalazimo u jednom veoma posebnom trenutku istorije ljudskog razvoja u kome smo svedoci velikog praska ubrzanog urbanog rasta, tehnoloških inovacija i digitalne sveprisutnosti, koje kombinujući sopstvene snage menjaju i transformišu gradove oko nas. Kao odgovor na ove izazove gradovi, tehnološki  giganti, a u poslednje vreme sve više i startapi kreću da nude svoja IT rešenja u ovim oblastima. Na taj način mašine su “propričale” jedna sa drugom,kroz/uz pomoc ugrađene senzori na gradskim infrastrukturama koji prikupljaju ogromne količine podataka konstantno “hraneci” baze otvorenih podataka skladištene na super velikim serverima koje super brzi računari obrađuju, ukrštaju i donose neke vrednosti… Sa petogodišnjim iskustvom preduzetnice u industriji inteligentnih gradskih tehnoloških inovacija, tema pametnih gradova i IoT tehnologija me jako zanima. Preporučila bih dva naslova iz ove oblasti koji na jednostavan i zanimljiv način pričaju priče o gradovima i nude pregršt primera i rešanja koja su neki od gradova uspešno primenili:

A kada se umorite od čitanja, preporučujem da pustite podcast The #maketechhuman (iza kojeg stoji WIRED Brand lab) koji na jedan vrlo opušten i duhovit način predstavlja teme poput primene veštačke inteligencije, povreda i ugrožavanja privatnosti građana pametnih gradova, kao i sajber bezbednosti u pametnom okruženju.
Na pomen IoT tehnologija i mašina koje komuniciraju, “osećaju”, uče, donose neke napredne odluke, preporučila bih i knjigu Smart Machines: IBM’s Watson and the Era of Cognitive Computing. Ova knjiga daje uvid u brojne oblasti u kojima će nam pametne mašine naprednih tehnologija i koriscenje velikih setova podataka pomoći u našem okruženju i svakodnevnici. Ovu kao i knjigu “Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work and Think” bih izdvojila kao dobar početni izbor za nekog ko uranja u fascinantan svet kognitivnih sistema i razumevanja velikih setova podataka.

Efekat malog sveta

Stvarajući u intersekciji tehnologija, biznisa i društva, smatram da je za dobro razumevanje konteksta delovanja, potrebno konstantno preispitivanje i rušenje uvreženih načina razmišljanja. Pored znanja jednog društvenjaka, u poslednjih godinu dana, zakoračila u svet dubljih analiza setova podataka, statistike i računarske analize društvenih mreža (Social Network Analysis). U ovoj oblasti izdvojila bih dve knjige koje su meni pomogle da bolje razumem kako startapi mogu da dodatno iskoriste društvene mreže i utiču na način na koji se npr. šire informacije u takvim okruženjima i kako zapravo da maksimiziraju potencijal takvog okruženja. Isto tako SNA omogućava da se identifikuju paterni ponašanja članova u tim mrežama, pronađu tačke pucanja, mostovi, brokeri, habovi itd. Uz sve to programi poput Gephi i excell-ove ekstenzije NodeXL nude totalno seksi vizualizacije podataka.

Bonus: Kada smo već kod vizuelizacije podataka, evo sjajnog free programa Raw project koji može pomoći da kvantitativne podatke u .csv formatu predstavite na napredniji način.

“When faced with a challenge, get smarter.”

Kada govorimo o razvoju biznisa, organizacije ili pojedinaca nezaobilazan autor je Seth Godin sa svojim knjigama, blogom ili podcastom. Seth je preduzetnik, govornik i autor preko 20 knjiga i svaki dan piše blog koji na jedan vrlo jednostavan i entuzijastican način pise o marketingu, blogovanju, preduzetništvu. Ako bi trebalo da izdvojim jedan naslov to bi bila knjiga prelepog dizajna i vedrih boja koju dok listate klimate glavom i osmehujete se jer pogađa tačno u centar: What to Do When it’s Your Turn (and it’s Always Your Turn).
Kada smo kod biznisa, a imajući u vidu da sam u duši FDU-ovka koja voli tehnologiju i preduzetništvo, izdvojila bih i knjigu: Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration. Sjajna priča o Pixaru, kreativnosti i inovacijama koje su uneli u svoje animirane filmove i time bitno uticali na popularnu kulturu. Isto tako ova knjiga u mnogo detalja predstavlja i korisno štivo za sve ljubitelje menadžmenta i upravljanja procesima u nemilim i turbulentnim okolnostima.

“Done is better than perfect.”

Pored Strawberry energy-ja deo mene živi i kroz organizaciju Serbia Lean In koju sam pokrenula zajedno sa Zojom Kukić. Naš Lean In koji broji preko 80 članica zamišljen je kao prostor za pojedinačni i grupni rast, zajedničku pozitivnu energiju i razumevanje. Za sve one koje tema osnaživanja, umrežavanja i međusobnog razumevanja zanima preporučujem knjigu Lean in: Women, Work and the Will, autorke Sheryl Sandberg pri čemu bih izdvojila moj omiljeni citat: “If you’re offered a seat on a rocket ship, don’t ask what seat! Just get on.” Takođe, preporučila bih i knjigu Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder. Autorka Arianna Huffington, poreklom Grkinja, odrasla na pričama i mitovima antičke Grčke, kao i vrednostima i idejama grčke filozofije, te je njen ugao posmatranja uspeha, lične ispunjenosti i povlačenja granica zaista drugačiji. Čitajući ove knjige gotovo jednu za drugom, na trenutke sam osetila kao da su vrednosno u sukobu, ali zapravo ispostavlja se da je to samo drugo lice istog novčića.

Kako je mantra naše organizacije Učini sebe prisutnom, čitaocima portala Startit želim da poručim da šta god budete radili u životu, i gde god budete gradili svoje karijere, nastojte da ostavite trag i da iza vas ostane nešto vredno prepričavanja i sećanja.

* TRIVIA: U knizi “Future Cities: 42 Insights and Interviews with Influencers, Startups, Investors” pored vodećih igrača u svetu pametnih gradova, možete pronaći i intervju sa Milošem Milisavljevićem, direktorom startapa Strawberry energy koji priča o našim uređajima i benefitima koje oni donose široj zajednici #SelfPromotion ;)