Ivan Brkljač je osnivač Arbo projekta — narukvice koja sadi drveće za vas, ali i Mokrin Housa, ovogodišnjeg dobitnika CESA nagrade za najbolji coworking prostor u Srbiji.

The War of Art — Stiven Presfild. Igra reči na čuvenu knjigu “Umetnost ratovanja” zapravo i na pravi način pravi uvod u knjigu. Kako je “The Art of War” knjiga posvećena borbi protiv neprijatelja, tako “The War of Art” govori o borbi sa samim sobom. Glavna poruka knjige je da je samodisciplina najvažnija u svakom radu, pogotovo kreativnom, i prvesntveno na ličnom primeru Stiven govori koje su tehnike su njemu pomogle da dostigne uspeh.

Start Something That Matters — Blejk Micoski. Ovo je autobiografska priča osnivača TOMS patika. Za one koji ne znaju, TOMS za svaki par kupljene obuće poklanja jedan par deci u najugroženijim krajevima sveta (za sada su podelili 60 miliona pari nove obuće). U ovoj lako čitljivoj knjizi Blejk priča o nekim anegdotama sa svog poslovnog puta, ali i deli korisne savete kako prebroditi neke situacije u kojima se gotovo svaki startap nađe.

Leaders Eat Last — Simon Sinek. Ova knjiga je odlična za ljude koji vode timove. Objašnjava kako razičiti menadžment stilovi utiču na tim, radnu atmosferu i uspeh tima. Knjiga je pitka i na ljudski način i kroz dosta primera objašnjava kako pravilan stav u međuljudskim odnosima u timu može da rezultira vanrednim uspehom istog. Knjiga koja je etablirala Simona Sineka kao dobrog pisca i vrhunskog motivatora je Start With Why, a i nju toplo preporucujem.

Ove gore knjige su meni pre svega proširile neke vidike na startu mog preduzetničkog puta i motivisale me da nastavim dalje, a verujem da bi prouzrokovale isti efekat kod mnogih koji su se za taj put odlučili.

Pored ovih knjiga koje možda spadaju u domen poslovnih, jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao je “Jučerašnji svet” od Štefana Cvajga. Ova knjiga govori o društvenom stanju u Austrougarskoj i Beču pre prvog svetskog rata. Knjiga je napisana 1942, a sličnosti bečkog društva koje je verovalo u večni poredak, nenarušiv mir i svoj položaj u svetu je neverovatno sličan sa današnjom situacijom u Evropskoj Uniji. Paralele su pomalo jezive.