Čitanje nedeljom sa Aleksandrom Vacićem

Jedan od prvih iOS developera u Srbiji deli sa nama svoje predloge za čitanje i slušanje

Aleksandar Vacić, jedan od prvih iOS developera u Srbiji, predavač na iOS Akademiji i osnivač Radiant Tap agencije.

Ne sećam se kada sam poslednji put čitao neku knjigu a da ista nije direktno bila vezana za posao. Jedna od onih koje sam započeo i nadam se da ću uskoro završiti jeste Creativity Inc. Eda Catmulla, jednog od vodećih ljudi Pixara. Priče o tome kako se stiže do visina su česte i rado deljene ali su meni uvek bile zanimljivije one o tome kako ostati “gladan” novih uspeha i izazova nakon što dospeš na vrh.

Nedelje nakon izlaska major iOS verzija su mi uvek zatrpane analiziranjem novosti i učenjem. Ovih nekoliko godina taj posao je višestruko veći jer paralelno učim i Swift. Za one koji nisu početnici i žele da znatno unaprede svoje znanje Swifta, preporučujem Pro Swift Paula Hudsona i upravo ažuriranu Advanced Swift Chris Eidhofa, Ole Begemanna i čoveka poznatog samo pod pseudonimom Airspeed Velocity. Pogotovo ova druga knjiga koja će vas u mnogim segmentima naterati da kritički priđete ustaljenim programerskim praksama.

Artifical Inteligence i razne inkarnacije istog su sve češće tema u IT svetu: Google Now, Siri, ViV, Assitant pa razni roboti itd. U celom tom ludilu, vredi se vratiti na onaj jedan čuveni citat iz Jurassic Park filma: “in all the excitement of being able to do something extraordinary, they never stopped to ask themselves should they do it”. U tom duhu, ne mogu dovoljno preporučiti par eseja Tima Urbana sa Wait But Why sajta – The AI Revolution: The Road to Superintelligence i Our Immortality or Extinction. Zdravog razuma nikada dosta.

Kao veliki fan podcasta kao forme i ko-autor jednog, ne mogu da propustim priliku da preporučim par… Posebno jer su upravo podcasti ono što mi je pojelo vreme koje je ranije bilo rezerisano za knjige.

Moj favorit poslednjih nedelja je 99% invisible koji primarno kreira Roman Mars sa povećom grupom saradnika. Epizode su kratke, obično 20–30min, vrhunski producirane i obrađuju samo jednu temu. I uvek su zanimljive; da li ste znali kako su nastale S, M, X, XL i slične veličine ili kako je uopšte nastao pojam prosečne osobe koji se često koristi u statistici? Da je reč “infrastruktura” mlađa od većine nas? Ili da je Čile 1970-tih pod Aljendeom pokušao da implementira sajbernetiku kao formu upravljanja državom? Ludilo :)

Druga preporuka za opuštanje i bežanje od IT tema je svakako The Incomparable mreža sa istoimenim podcastom. Jason Snell i društvo su vrlo zabavni, pronicljivi, nikad dosadni. Poslušajte recimo njihov pogled na The Martian ili uživajte slušajući 90-minutnu analizu 90-sekundnog trailera. Ekipa obrađuje sve i svašta — filmove, knjige, stripove, pozorište i mjuzikle itd.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Tanja Mladenović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu