Čitanje nedeljom sa Nemanjom Čedomirovićem

Počeo kao project manager, vodeći projekte u programerskoj kompaniji. U tom periodu upoznaje humaniji način “vođenja” projekta. Spoznao da jedan tim može da funkcioniše transparentno, bude samoorganizovan, bira na čemu radi, da nije potreban project manager koji će “naređivati” šta treba da se radi.

Tanja Mladenović - 6. Mart, 2016.

Nemanja Čedomirović je jedan od osnivača Udruženja PHP Srbija.rs, brani boje žena ispred organizacije ITGirls.rs, domaćin je na prvom IT podcastu u Srbiji, ITSerbiaPodcast.com, zajedno sa još nekoliko autora piše na blogu agilizing.us, deo je tima za agilnu transformaciju u kompaniji Bosch, na poziciji Scrum Mastera, a danas za nas daje preporuke šta čitati/gledati/slušati.

Knjige

Tim Feris, autor nekoliko popularnih knjiga, na sebi svojstven način objašnjava i na primerima pokazuje kako možete preuzeti kontrolu nad svojim životom. Ono što je interesantno za njegove knjige je što nisu to samo njegove misli, već sve što je napisao bazira se na eksperimentima koje je sam autor sprovodio i osetio na svojoj koži. Kako da radite samo četiri sata nedeljno? Kako da pokrenete sopstvenu kompaniju ili startap? Saveti za investiranje u neku kompaniju, saveti za najzdraviji način da izgubite deset kilograma za mesec dana.. Kako da istrčite 50km sa treningom od samo 12 nedelja? Saveti za bolji i kvalitetniji san iako ste stalno pod stresom; Kako da naučite bilo koji jezik za tri meseca… Ove dve knjige ponudiće vam sve te fantastične priče, neverovatne događaje i situacije kroz koje je autor prošao, ali i realne savete za skoro svaki bitniji aspekt vašeg života.

U IT svetu poslednjih godina jako je popularan agilni način razmišljanja. Agile kao metodologija ima nekoliko načina kako može lakše da se razume tj. implementira. Jedan od popularnijih frejmvorka koji to omogućava je Scrum. Iako je prevashodno namenjen razvoju softvera, otac Scrum frejmvorka, Jeff Sutherland, pokušava u knjizi da objasni i pokaže kako je moguće ovaj frejmvork primeniti na bilo koju industriju ili privatni život generalno. U knjizi skoro da nema tehničkih stvari o samom frejmvorku, sve je bazirano na realnim primerima i pričama kako nekonvencionalan način razmišljanja može da vam pomogne da uradite i do dva puta više posla radeći samo polovinu vremena nego do sada. 

Knjiga koja je meni mnogo pomogla u trenucima kada sam bio u burnout-u. David Allen je popularizovao GTD metodologiju koja vam pomaže da organizujete svoj privatni i poslovni život na vrlo logičan i jednostavan način. Ako radite xyz stvari odjendom, osećate da ne znate gde se šta nalazi, multitasking vam ne ide i ubija vam učinak u toku dana, osećate da niste ništa uradili a radna nedelje je već gotova, pročitajte ovu knjigu siguran sam da će vam pomoći. Možda je u nekim trenucima autor previše detaljan, ali na kraju dana daće vam metodologiju koja će da radi za vas, ne morate da osmišljavate neki svoj sistem kako najbolje da se organizujete i sredite gomilu obaveza u toku dana, nećete biti pod stalnim pritiskom i stresom zato što znate da imate desetine nepročitanih mejlova, gomilu papira kojima nigde ne pronalazite mesto, beskonačne todo liste…

Možda je naslov preambiciozan ako pogledamo sadržaj knjige. Ovde nećete pronaći magične odgovore kako da vodite kompaniju, niti ćete pročitati neke MBA ultra napredne metrike koje pokazuju da je baš njihov savet validan i ima smisla, već će autori na vrlo pitak i dopadljiv način pričati realne primere i dati savete iz svog iskustva kako su i šta oni radili tokom svoje karijere. Nije ništa revolucionarlno kao što naslov sugeriše, ali knjiga priča o postizanju velikih stvari radeći mnoge male, sitne korake. Autori knjige David Heinemeier Hansson (kreator Ruby on Rails web frejmvorka) i Jason Fried(osnivač Basecamp PM alata) su sami po sebi odlična preporuka za čitanje ove knige.

Keith Ferrazzi, autor knjige Never eat alone, u svojoj drugoj knjizi kao nastavak priča o tome kako je svima u životu potrebna barem jedan osoba koja vam “čuva leđa”. Čitajući knjigu osetićete potrebu da kroz poslovne i privatne probleme nikada ne idete sami. Uvek je lakše podeliti breme koje nosite sa osobama u koje steknete poverenje. Interesatno je što ćete do kraja knjige zaključiti da ta osoba koju odredite da vam čuva leđa ne mora nužno da bude osoba koju već jako dobro poznajete i imate puno poverenje u nju, to može da bude i neka slučajna osoba koju sretnete u restoranu. 

20160305_140529

Članci

Zappos je samo jedna od kompanija koje je shvatila da se način poslovanja drastično menja. Kako je moguće izgraditi kompaniju u kojoj ne postoje menadžeri?

Šta su to samoorganizovani timovi i kako izgledaju?

Zanimljiva lista koju možete odštampati i držati na stolu kako bi vas podsetila na bitne stvari u životu.

Video

Pomenuo sam članak o kompanijama u kojima nema menadžera, ovde možete poslušati kako sve to zapravo funkcioniše u praksi.

A talk to share!

Odličan video koji objašnjava šta je to empatija i kako može mnogo da vam pomogne.

Možda jedno od najboljih predavanja na domaćem jeziku. Poslušajte Dušana Zamurovića.

Još jedno odlično domaće predavanje. Jasmina Nikolić objašnjava agilnu organizacionu kulturu kompanija.

Svima je potreban balans poslovnih i privatnih obaveza. Na zabavan način autor objašnjava zašto je to bitno i kako ga postignuti.

Podkast

Već pomenuti Tim Feris hostuje odličan podcast. U svojim epizodama pokušava da dopre do najuspešnijih svetskih osoba i od njih izvuče savete kako su oni krenuli, šta je to što ih razlikuje od svih ostalih i kako da primenimo neke od njihovih saveta.

Za početak možete poslušati Arnolda Švarcenegera u izdanju koje se retko negde može videti ili preslušati.

Zabavne petominutne epizode o geek stvarima, programiranju, dizajnu, vođenju projekata.

Sada već kultni podcast Serijal na neobičan način priča priče i stvara gotovo filmski užitak u podcast formatu.