Četiri biotehnološke kompanije danas izlaze na berzu

Predvođene kompanijom PMV Pharmaceuticals biotehnološke kompanije Prelude Therapeutics, Graybug Vision i Orphazyme u petak će lansirati prvu inicijalnu javnu ponudu (IPO) na berzi.

Borislav Djilas
25/09/2020

PMV je onkološka kompanija koja razvija terapije na bazi malih molekula ciljajući mutacije gena P53, poznatiji i kao „čuvar humanog genoma” koji ima sposobnost da eliminiše ćelije karcinoma, a baš kao i mnoge biotehnološke kompanije, PMV nije ostvarila prihod od svojih lekova i do sada je prikupila 236 miliona dolara, prenosi Barrons.

Navodi se da bi PMV Pharmaceuticals mogla da prikupi čak 211,8 miliona dolara. Kompanija je nešto ranije povećala svoju ponudu na tržištu i sada prodaje 11.765 miliona akcija u odnosu na 7,35 miliona, dok raspon cena za svaku pojedinačnu akciju ostaje od 16 do 18 dolara. 

Inače, gubici kompanije koja zapošljava 39 radnika tokom prvih šest meseci ove godine povećali su se na 15,2 miliona dolara.

Pored PMV, među biotehnološkim kompanijama koje će u petak takođe prvi put emitovati akcije na berzi nalazi se i Prelude Therapeutics koja nudi 8.325.000 akcija po ceni od 17 do 19 dolara. 

Prelude Therapeutics razvija nove terapije koje bi detektovale ključne pokretače rasta ćelija karcinoma.

Terapije podrazumevaju retku vrstu raka pod nazivom adeniodni cistični karcinom koji se obično razvija u pljuvačnim žlezdama, jednu od najagresivnijih hroničnih bolesti koštane srži mijelofibrozu i najčešći oblik tumora mozga u odraslih – multiformni glioblastom.

Debi na tržištu upisaće i kompanija Graybug Vision koja bi mogla da prikupi blizu 80 miliona dolara i koja nudi 4.687.500 akcija po ceni od 15 do 17 dolara. Inače, ova biofarmaceutska kompanija, osnovana još 2011. godine, usredsređena je na razvoj lekova za lečenje hroničnih bolesti opasnih po mrežnjaču i očni nerv. Jedan od lekova ove kompanije leči starosnu degeneraciju makule koja predstavlja najveći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina.

Među navedenim kompanijama nalazi se Orphazyme čija ponuda tehnički nije IPO s obzirom da ta firma već trguje na međunarodnom tržištu Nasdaq Copenhagen. 

Borislav Djilas

Objavio/la članak.

petak, 25. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije