Cena bitcoina posle pet meseci prešla vrednost od 10.000 dolara

Vrednost najpoznatije kriptovalute porasla za oko 3.000 dolara u posednja dva meseca i tako ponovo došla do iznosa od 10.000. Zašto je njen rast nastavljen? 

Marija Milutinović
14/02/2020

Vrednost bitkoina dostigla je u sredu najviši nivo ove godine, a ujedno i u poslednjih pet meseci. Kripto analitičari su podeljeni oko toga koji su faktori uticali na ovo povećanje, a ono oko čega su mnogi saglasni je da je jedan od bitnijih faktora nadolazeće smanjenje ponude bitkoina koje je najavljeno za maj ove godine.

To će se desiti treći put od nastanka bitkoin-a, a odnosi se na smanjivanje nagrade koju rudari dobijaju za uspešno potvrđivanje blokova u bitcoin blockchain-u. Nagrada je trenutno 12,5 BTC, a sledećeg maja smanjiće se na 6,25 BTC. U praksi to znači da će se smanjiti priliv novih bitcoin-a, a znamo da manja ponuda uz adekvatnu potražnju znači rast cena.

Vinsdor Holden, konsultant za plaćanja koji se bavi i analizom kriptovaluta, u izjavi za Reuters kaže da je halving jedan od retkih primetnih faktora koji su uticali na povećanje cene, što se vidi i u analizama prethodnih prepolovljenja, jer je uvek dolazilo do naglog porasta vrednosti bitkoina. 

Međutim, drugi kriptoanalitičari smatraju da je ovoga puta osim prepolovljenja još nešto značajnije uticalo na promenu vrednosti. Na ovakvo razmišljanje ih navodi i činjenica da su i druge kriptovalute, koje se kreću u korelaciji sa bitkoin-om takođe porasle ove godine, pa se tako vrednost Ethereum-a udvostručila, dok je cena Ripple-ovog XRP tokena skočila za 75 odsto.

Kao mogući uzroci za ova povećanja navode se i veća potražnja za tržištima koja nisu najpopularnija, nakon ubistva Iranskog vojnika u SAD prošle godine, ali i labava politika Centralne banke koja može da navede ljude da zbog straha od gubitka novca na bankovnom računu češće rizično investiraju svoj novac. 

Jedanaest godina duga istorija bitkoin-a, puna je brzih padova, ali i porasta vrednosti. Najdominantnija kriptovaluta na svetskom tržištu, krajem 2017. godine uspela je da za svega 35 dana poveća svoju vrednost čak tri i po puta i premaši  20.000 dolara, nakon čega je usledio vrtoglavi pad od 70 odsto za samo sedam nedelja. Tokom prošle godine kriptovaluta je uspela da prebrodi krizu i pređe 12.000 dolara. Nakon rasta, usledio je period i stagnacije, ali i devalvacije, da bi sada nakon nekoliko meseci ponovo prešao vredost od 10.000 dolara. 

 

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

petak, 14. Februar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije