Bugarski akceleratori ponovo u potrazi za novim startapima – investicije do 200.000€

Aleksandra Savić - 15. Maj, 2014.

Bugarski investicioni fondovi Launchub i Eleven otvorili su nove krugove za apliciranje, a s obzirom da će aktivno biti na Startit Festu, to je idealna prilika za zainteresovane timove da ih upoznaju, informišu se više o mogućnostima i preporuče se za investiciju.

LAUNCHub još bez srpskog startapa

Nakon što je objavio 6 novih investicija prošle nedelje, LAUNCHub otvara novi krug prijava.

Prijave su otvorene do 9. juna, a ovaj investicioni fond ulaže do 200.000evra i  fokus stavlja na startape koji već imaju gotov proizvod i početnu trakciju i koji iza sebe možda već imaju manju investiciju.

Launchub je do sada investirao u 41 kompanije iz sledećih oblasti: internet B2C, e-trgovina, mobilni i digitalni mediji, cloud infrastruktura, enterprajz softveri, kao i obrazovne i tehnologije zdravlja. Startapi koji budu izabrani za program, mogu, ali ne moraju da učestvuju u njihovom akceleratoru u Sofiji.

Partner LAUNCHuba, Stanislav Sirakov izjavio je da žele konačno srpski startap u svom portfoliju, a pošto će biti na Startit Festu, biće to dobra prilika da se upoznate sa njim i eventualno preporučite za ovaj fond.

Ponovo otovrena mogućnost za Eleven 100

I drugi bugarski fond, Eleven je otvorio svoj sedmi krug aplikacija i to ponovo sa mogućnosti da budete primljeni u standardni program, ali i Eleven 100.

Srbija je druga zemlja po visini investicija, a do sada je 7 srpskih startapa u njihovom programu – CaseTrek, VetCloud, DataMaid, Farmia, Author Insights, WoBeek i Yanado.

Eleven 100 je program namenjen pre svega startapima koji iza sebe već imaju akcelerator, seed fond ili biznis anđele i za one koji su uspeli da pronađu svoje tržište i već imaju određenu trakciju, odnosno koji su postigli product market fit.

S tim što su u drugom krugu promenili uslove i lošiji su od prethodnih – 25.000€ u zamenu za 8% vlasništva (ranije: 50.000 € za 6%) i do 75.000 u vidu convertible note-a, koji može da se aktivira već nakon prvog meseca. Međutim, ujedno su i dosta fleksibilniji – startap sam bira iznos koji i kada dobija, tako da može da kontroliše razvodnjavanje vlasništva, a mogu i mnogo brže da dobiju i kompletan iznos investicije.

Desetak startapa (ne postoji fiksni broj, a uglavnom na kraju bude baš 11) koji uđu u ovaj program vremenom mogu obezbediti i nove investicije od Elevena do ukupnog iznosa od 200.000 evra.

Za startape u izuzetno ranoj fazi dostupan je kao i do sada program investicije od 25.000 € sa daljim mogućnostima za investiciju do 150.000 €.

Prijave su otvorene do 15. jula, a direktor Elevena, Dilyan i nekoliko predstavnika ovog fonda će isto biti na Festu, pa iskoristite priliku da im se svidite.