Budućnost je stigla! ― dan robotike u Startit Centru Šabac

Izložba i prezentacija namenjene su pre svega učenicima osnovnih i srednjih škola koji se interesuju za nastavak školovanja elektrotehničkog i mašinskog usmerenja, ali i svim ljubiteljima nauke, tehnologije i inovacija.

U saradnji sa Tehničkom školom Šabac i profesorima sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u sredu, 18. marta, sa početkom u 12 časova u Startit Centru Šabac biće organizovan događaj posvećen robotici.

Dan će započeti izložbom radova učenika Tehničke škole Šabac, koji su polaznici sekcije za robotiku koju vodi profesor Milan Savić. U okviru sekcije za primenjenu elektroniku i robotiku polaznici se bave izradom mikrokontrolerskih uređaja (Arduino, PIC mikrokontroleri, Raspberry pi), 3D štampom, CNC mašinama. Stalni su učesnici Maker Festa Novi Sad, Fab Lab Novi Sad, Beograd i Noći istraživača.

Ovom prilikom predstaviće nekoliko Arduino uređaja za interesantan prikaz vremena (propeler sat, UV―sat) elektrokardiograf, IR merač temperature, tetris i automobile kontrolisane pametnim telefonom. Događaju će se pridružiti i profesor Stanimir Ranković iz Tehničke škole, koji će sa svojom grupom predstaviti CNC mašinu napravljenu u školi.

Gosti sa FTN-a Milovan Medojević, doktorand sa FTN-a i student master studija Mehatronike Lazar Petrović, zaokružiće celinu svojom prezentacijom. Oni imaju startap u povoju pod nazivom EnergyPulse i fokusirani su na razvoj IoT uređaja za akviziciju podataka u industriji. Razvili su nekoliko rešenja od kojih će predstaviti Encoder Shield (uređaj koji prati potrošnju materijala na mašinama za lasersko sečenje tekstila ili slično), Current Profiler (uređaj koji prati intenzitet električne struje i potrošnju energije u CNC centrima) i Thermal Cube (univerzalni 3-kanalni uređaj za akviziciju temperaturnih podataka). Kako navode, njihova rešenja teže fleksibilnoj automatizaciji, bazirana su na otvorenom kodu i povrh svega pouzdana sa visokom klasom tačnosti.

Kome je namenjen događaj?

Izložba i prezentacija namenjene su pre svega učenicima osnovnih i srednjih škola koji se interesuju za nastavak školovanja elektrotehničkog i mašinskog usmerenja, ali i svim ljubiteljima nauke, tehnologije i inovacija.

O predavačima

Milovan Medojević je inženjer, istraživač i konsultant sa demonstriranom istorijom od deset godina rada u visokom obrazovanju i industriji. Vešt u analizi i integraciji obnovljivih izvora energije, projektovanju energetskih sistema, primeni upravljanja energijom u industriji i zgradama, razvoju energetske strategije, pripremi energetskih pregleda i pružanju obuka. Visoki stručnjak za obrazovanje sa fokusom na fabričku automatizaciju i napredne energetski efikasne tehnologije za podršku proizvodnji.

Lazar Petrović rođeni Šapčanin, završio srednju Tehničku školu u Šapcu smer Elektrotehničar procesnog upravljanja. Dalje školovanje nastavio u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka na osnovnim studijama Industrijskog inženjerstva usmerenje automatizacija. Nakon diplomiranja, upisao master studije na Mehatronici na istom fakultetu. Orjentisan na industrijsku automatizaciju, dizajniranje proizvoda, elektroniku i industrijske uređaje.

Prijave

Događaj je zakazan za sredu, 18. mart, od 12 do 15 časova u prostorijama Startit Centra Šabac (Karađorđeva 27, I sprat, zgrada Navipa). Prisustvo na događaju je besplatno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem sledeće forme.

 

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Una Gemović

Unesite termine za pretragu