Broj zlonamerih softverskih pretnji za Apple računare raste brže nego za Windows

Broj zlonamernih softverskih pretnji na Apple računare raste brže od onih za Windows, barem prema izveštaju Malwarebytes-a, koje prenosi The Register.

Marija Milutinović
13/02/2020

Osim po savršenom dizajnu i dobrim karakteristikama, Mac računari godinama privlače pažnju kupaca i zbog veće otpornosti na viruse, ili barem manjim interesovanjem zlonamernih aktera da ih kreiraju za ovu platformu, pa ga samim tim smatraju i sigurnijim za upotrebu u odnosu na njegovog najvećeg konkurenta.

Međutim, podaci Malwarebytes-a pokazuju da je broj zlonamernih softverskih alata koji ciljaju korisnike Apple računara tokom prošle godine porastao četiri puta u odnosu na 2018. godinu.

Kompanija je u svom izveštaju navela da su u 2019. godini otkrili u proseku 11 pretnji za Mac računare, što je skoro duplo više od proseka za Windows računare koji je iznosio 5,8 pretnji.

Iz kompanije navode da dok je povećanje pretnji za Mac računare koje imaju instaliran Malwarebyte-ov antivirus bilo 400 posto, u istom periodu je broj Mac računara koji koriste njihov softver porastao 40 posto. Kao dve najznačajnije pretnje Mac korisnicima navedene su NewTab, i trojanci poput Emotet-a i Trickbot-a.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

četvrtak, 13. Februar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije