Broj zlonamerih softverskih pretnji za Apple računare raste brže nego za Windows

Broj zlonamernih softverskih pretnji na Apple računare raste brže od onih za Windows, barem prema izveštaju Malwarebytes-a, koje prenosi The Register.

Osim po savršenom dizajnu i dobrim karakteristikama, Mac računari godinama privlače pažnju kupaca i zbog veće otpornosti na viruse, ili barem manjim interesovanjem zlonamernih aktera da ih kreiraju za ovu platformu, pa ga samim tim smatraju i sigurnijim za upotrebu u odnosu na njegovog najvećeg konkurenta.

Međutim, podaci Malwarebytes-a pokazuju da je broj zlonamernih softverskih alata koji ciljaju korisnike Apple računara tokom prošle godine porastao četiri puta u odnosu na 2018. godinu.

Kompanija je u svom izveštaju navela da su u 2019. godini otkrili u proseku 11 pretnji za Mac računare, što je skoro duplo više od proseka za Windows računare koji je iznosio 5,8 pretnji.

Iz kompanije navode da dok je povećanje pretnji za Mac računare koje imaju instaliran Malwarebyte-ov antivirus bilo 400 posto, u istom periodu je broj Mac računara koji koriste njihov softver porastao 40 posto. Kao dve najznačajnije pretnje Mac korisnicima navedene su NewTab, i trojanci poput Emotet-a i Trickbot-a.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu