AI algoritmi koje koristi BMW dostupni na GitHub-u

Javno lansiranje ovih algritama pružiće mogućnost programerima širom sveta da pregledaju, promene, koriste i poboljšaju izvorni kod.

U poslednjih nekoliko decenija automobilska industrija počela je u velikoj meri da koristi veštačku inteligenciju i to ne samo kroz automatizaciju u procesu proizvodnje koja se u velikoj meri oslanja na robote, već i u samim karakteristikama vozila. Jedan od lidera u ovoj industriji svakako je i nemačka kompanija BMW koja poseduje jedan od najrazvijenijih sistema u ovim oblastima i koja je nedavno objavila da će neke od svojih algoritma u domenu veštačke inteligencije učiniti dostupnim široj zajednici na GITHub-u.

Objavljeni algoritmi su uglavnom deo različitih AI aplikacija, uglavnom iz oblasti automatizovanog prepoznavanja i označavanja slika (image recognition i image tagging). Javno lansiranje ovih algoritama pružiće mogućnost programerima širom sveta da pregledaju, promene, koriste i poboljšaju izvorni kod.

Kako kaže Dirk Dreher, šef odeljenja za logističko planiranje, BMW algoritmi koje sada objavljuju značajno su skratili vreme razvoja neuralnih mreža za autonomne transportne sisteme i robote. Prepoznavanje objekata na slikama jedan je od najčešćih zadataka u oblasti mašinske vizije i veliki deo se oslanja na duboko učenje (deep learning). Kada se kombinuju mašinsko učenje i klasifikacija slika, računari postaju sposobni za obavljanje vizuelnih zadataka koje su nekad mogli da obavljaju samo ljudi, čineći proizvodnju vozila efikasnijom. 

U izjavi za BMW Blog Kristian Patron, šef odeljenja za inovacije i digitalizaciju u BMW-u, ističe da će otvaranje koda biti od koristi ne samo softverskim inženjerima u kompaniji, već i programerima širom sveta. Na taj način kompanija programerima pruža elemente inovativnog softvera za označavanje digitalnih slika, koji se pokazao efikasnim u više AI aplikacija, a zauzvrat dobijaju podršku kako bi svoj AI softver podigli na viši nivo razvoja. Takođe, ovo kompaniji omogućava i da se snažnije usredsredi na unapređivanje i razvoj određenih AI aplikacija u proizvodnji i logistici.

Iz kompanije takođe dodaju da će svim korisnicima algoritama biti zagarantovana anonimnost. Pored toga, objavljivanje algoritama omogućava i da se svi propusti u njima brzo identifikuju, a u tom procesu se po potrebi mogu koristiti i automatizovane funkcije koje obezbeđuju operateri platforme. U svrhu osiguranja kvaliteta, BMW će proveravati sve pristigle korisničke predloge pre nego što se stave u upotrebu i počnu da se razmenjuju. 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu