U poslednjih nekoliko decenija automobilska industrija počela je u velikoj meri da koristi veštačku inteligenciju i to ne samo kroz automatizaciju u procesu proizvodnje koja se u velikoj meri oslanja na robote, već i u samim karakteristikama vozila. Jedan od lidera u ovoj industriji svakako je i nemačka kompanija BMW koja poseduje jedan od najrazvijenijih sistema u ovim oblastima i koja je nedavno objavila da će neke od svojih algoritma u domenu veštačke inteligencije učiniti dostupnim široj zajednici na GITHub-u.

Objavljeni algoritmi su uglavnom deo različitih AI aplikacija, uglavnom iz oblasti automatizovanog prepoznavanja i označavanja slika (image recognition i image tagging). Javno lansiranje ovih algoritama pružiće mogućnost programerima širom sveta da pregledaju, promene, koriste i poboljšaju izvorni kod.

Kako kaže Dirk Dreher, šef odeljenja za logističko planiranje, BMW algoritmi koje sada objavljuju značajno su skratili vreme razvoja neuralnih mreža za autonomne transportne sisteme i robote. Prepoznavanje objekata na slikama jedan je od najčešćih zadataka u oblasti mašinske vizije i veliki deo se oslanja na duboko učenje (deep learning). Kada se kombinuju mašinsko učenje i klasifikacija slika, računari postaju sposobni za obavljanje vizuelnih zadataka koje su nekad mogli da obavljaju samo ljudi, čineći proizvodnju vozila efikasnijom. 

U izjavi za BMW Blog Kristian Patron, šef odeljenja za inovacije i digitalizaciju u BMW-u, ističe da će otvaranje koda biti od koristi ne samo softverskim inženjerima u kompaniji, već i programerima širom sveta. Na taj način kompanija programerima pruža elemente inovativnog softvera za označavanje digitalnih slika, koji se pokazao efikasnim u više AI aplikacija, a zauzvrat dobijaju podršku kako bi svoj AI softver podigli na viši nivo razvoja. Takođe, ovo kompaniji omogućava i da se snažnije usredsredi na unapređivanje i razvoj određenih AI aplikacija u proizvodnji i logistici.

Iz kompanije takođe dodaju da će svim korisnicima algoritama biti zagarantovana anonimnost. Pored toga, objavljivanje algoritama omogućava i da se svi propusti u njima brzo identifikuju, a u tom procesu se po potrebi mogu koristiti i automatizovane funkcije koje obezbeđuju operateri platforme. U svrhu osiguranja kvaliteta, BMW će proveravati sve pristigle korisničke predloge pre nego što se stave u upotrebu i počnu da se razmenjuju.