Blockchain aplikacija za praćenje porekla kafe posadila zrno sumnje u blockchain zajednici

Startap koji koristi blockchain za praćenje porekla zrna kafe na udaru je kripto zajednice zbog nekoliko ključnih nedostataka.

Tanja Marin - 28. Jul, 2018.

U vreme buma blockchain tehnologije i opšteg interesovanja, ne samo IT sfere, za novine, pogodosti i poboljšanja trenutnih načina poslovanja i načina na koje se obrađuju podaci, kao i sigurnosti, javljaju se razni novi projekti koji su bazirani na ovoj tehnologiji, a koji nisu u vezi sa finansijama. Mnogi su pokrenuti sa jasnom namerom da se poboljšaju i obezbede trenutni procesi, dok drugi žele da uskoče na blokchain voz samo zbog zarade, kako bi na brzinu iskoristili njegovu popularnost.

Velika zainteresovanost investitora, i pored mnogobrojnih prevara koje uključuju ICO projekte i kriptovalute, pokazuju da oni i dalje imaju poverenje u blockchain tehnologiju, zbog sigurnosti koju pruža kao i decentralizacije. Sve je veći broj inovativnih blockchain projekata u raznim sferama industrije koji imaju za cilj da unaprede i iskorene glomazne, neefikasne sisteme.

Druga strana medalje je to što se zbog velike količine novca pojavljuju projekti koji mogu uspešno da funkcionišu i van blockchain platformi i kojima blockchain zapravo ne donosi maltene nikakvu vrednost, poput FairChain Farmingove blockchain kafe. Ona omogućava korisnicima da preko blockchaina prate svoju kafu od berbe do kupovine. Amsterdamski startap ima za cilj da eliminiše sertifikate i da implementira blockchain u proces lanca nabavke.

Iako kripto zajednica smatra da je praćenje porekla zrna kafe lepo, nije sa velikom naklonošću prihvatila projekat ovog startapa, jer poseduje jedan ključni nedostatak — poreklo zrna kafe koje isporučuje ovaj startap u potunosti zavisi od toga da li će treće lice uneti tačne podatke o poreklu.

Postoje razni projekti koji imaju za cilj da premoste prepreke između blockchaina i stvarnog sveta i koji se fokusiraju na unapređenje praćenja u lancima snabdevanja korišćenjem ove tehnologije, poput ChainLinkaAmbrosusa i srpsko-slovenačkog OriginTraila.

Za razliku od njih FairChain Farming nije osmislio nijedan inovativni sistem za praćenje, niti bilo koje drugo inovativno rešenje koje bi mu omogućavalo da prati kretanje zrna kafe, bez imputa trećeg lica, već se čini da je ubacio blockchain tehnologiju u sistem koji bi, prema tvrdnjama kripto zajednice, verovatno bolje funkcionisao u centralizovanom frameworku.

Visoka profitabilnost blockchain projekata je stvorila takvo okruženje na tržištu da biznisi koji su dovedeni u vezu sa blockchainom, bez obzira na njegovu tehničku implementaciju, doživljavaju značajan rast vrednosti.

Vreme će pokazati da li projekti poput ovog zaista imaju vrednost ili su samo posledica hajpa koji trenutno okružuje ovu tehnologiju.

Rubrika blockchain je pod pokroviteljstvom Gamecreditsa