Block.IS akceleratorski program Evropske unije — 2.8 miliona evra za blockchain startape

Otvoren poziv za startape u oblasti agrifood-a, finansija i logistike. Rok za prijave je 6. novembar.

Tanja Marin
17/09/2019

Novi Sad će u narednom periodu biti akceleratorski centar za blockchain startape i mala i srednja preduzeća koji razvijaju proizvode i usluge u oblasti poljoprivredne i proizvodnje hrane (engl. agrifood), logistike i finansija. Novosadski InoSens i Vojvodina IKT klaster su postali članovi konzorcijuma koji radi na sprovođenju prekograničnog Block.IS akceleratorskog programa Evropske unije.

Kroz ovaj program startapi, koji rade u IKT oblasti, će dobiti biznis i tehničku podršku od nastanka ideje, pa sve do njene komercijalizacije, kao i mogućnost direktnog finansiranja. Ukupan novčani fond ovog programa iznosi 2.8 miliona evra.

Cilj Block.IS programa je da startapima omogući pristup znanju, tehnologiji, kapitalu i tržištu kako bi na tržište plasirali nove proizvode ili usluge koji su bazirani na blockchain tehnologiji, koja je prepoznata kao jedna od tehnologija koja najviše obećava i koja će uneti velike promene u ovom veku.

Boost je deo Block.IS programa, koji će biti sprovođen u dva navrata, a sastoji se iz tri faze: inovacija (engl. innovate), eksperimentisanje (engl. experiment) i komercijalizacija (engl. commercialise).

Faza inovacija će trajati mesec dana i okupiće po 45 najboljih ideja ili projekata. Svi učesnici će dobiti 3.000 evra da razvijaju svoje ideje, kao i mogućnost da sa mentorima rade na razvoju biznis plana i pripremi svog nastupa pred prestavnicima, za našu zemlju, Inosens i IKT klustera. Nabolja 23 evropska startapa će proći u narednu fazu — eksperimentisanje.

Ova faza je najduža i najzahtevnija, traje osam meseci, a timovi će raditi iz svojih prostorija, dok će povremeno sa članovima konzorcijuma imati 1 na 1 stastanke, radionice i bootcamp-ove, tokom kojih će zajedno sa mentorima, stručnjacima u oblasti tehnologije i članovima konzorcijuma raditi na svojim Block.IS projektima. Ovo je faza u kojoj će razviti dizajn i MVP prototip, a za tu namenu će svaki dobiti 50.000 evra.

U poslednju fazu komercijalizacije će proći 10 najboljih startapa. Oni će imati dva meseca za promotivne aktivnosti, kao i eksploataciju svojeg projekta, kako bi stekli nove korisnike i privukli partnere ili investitore, kao i i 7.000 evra za pripremu aktivnosti za Demo dan.

Otvoren je prvi poziv za Boost deo Block.IS programa, a svi zainteresovani startapi i mala i srednja preduzeća se za učešće na ovom programu mogu prijaviti do 6. novembra u 17 časova na sledećem linku.

Block.IS, akceleratorski program za blockchain startape i mala i srednja preduzeća, se sprovodi u okviru Horizon 2020 programa Evropske unije, a u našoj zemlji ga implementiraju vojvođanski IKT klaster i InoSens.

Tanja Marin

Objavio/la članak.

utorak, 17. Septembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije