BlackRock kupuje eFront, softversku kompaniju sa 500 zaposlenih u Beogradu, za 1,3 milijarde dolara

U kancelarijama u Beogradu zaposleni rade u nekoliko departmana — od HR-a, preko Tehnology sektora, do upravljanja rizicima.

Pretprošle nedelje američka investiciona organizacija BlackRock objavila je nameru da akvizira francusku softversku kompaniju eFront. Prema saopštenju eFront bi trebalo da ode u ruke BlackRocka za 1,3 milijarde dolara.

Kako je BlackRock najveća svetska kompanija u oblasti investicionog menadžmenta (sa imovinom od 5.980 milijardi dolara), posebno je značajno što organizacija tih razmera ulazi na domaće tržište — eFront ima blizu 500 zaposlenih u Beogradu.

Povodom akvizicije, Lorens D. Fink, CEO i predsednik upravnog odbora BlackRocka, rekao je:

Kao globalna kompanija za upravljanje investicionim fondovima, mi smo sve više fokusirani na razumevanje specifičnih potreba u svakoj zajednici kojoj pružamo usluge. eFront nam omogućava trenutno proširenje našeg prisustva i tehnoloških kapaciteta u Francuskoj, Evropi i širom planete.

Namera BlackRocka je da akviziranu kompaniju integrišu sa svojom investicionom platformom Aladdin (Asset Liability and Debt and Derivatives Investment Network). Ova platforma nekada je korišćena unutar BlackRocka, a onda je prerasla u alat pomoću kog investicioni menadžeri iz više od 220 kompanija predviđaju rizike i donose odluke o ulaganju. Takođe, kako piše Financial Times, sektor Solutions čiji je Aladdin glavni deo, prošle godine je povećao prihode za 20 odsto (na 785 miliona dolara), dok su za to vreme prilivi fondova pretrpeli potrese na tržištu.

Po svemu sudeći, ova akvizicija je samo jedan deo plana za razvoj poslovanja. BlackRock je prošle godine kupio kreditnu kompaniju Tennenbaum Capital Partners i najavio kreiranje fonda čija sredstva će koristiti za kupovinu akcija u drugim kompanijama.

S druge strane, eFront u ovo ulazi kao firma koja već godinama posluje na tržištu alternativnih investicija i razvija platformu za upravljanje rizicima. Prema rečima CEO-a kompanije Tareka Šumana, BlackRock će eFrontu omogućiti da pruža usluge većem broju klijenata, kao i da unaprede postojeće usluge.

Kako kažu iz beogradskih kancelarija eFronta na osnovu strateških motiva i dosadašnje komunikacije menadžmenta obe kompanije, očekuje se da bi ova akvizicija mogla uticati na dalji rast eFrontove kancelarije u našem glavnom gradu i to na bazi integracije dva rešenja, ali je još uvek rano da se donose takve procene.

U kancelarijama u Beogradu trenutno je zaposleno gotovo 500 ljudi koji čine oko 60 odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, i rade u nekoliko departmana: od HR-a, Marketinga, Business Developmenta i Technologyja pa sve do Supporta, Account Managementa, Investment Data Analysta i Risk Managementa. Odnosno, bave se razvojem softverskih platformi, profesionalnim uslugama implementacije softvera na klijentske sisteme, analitikom podataka sa tržišta, globalnim marketingom i upravljanjem ljudskim resursima.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu