Bivši potpredsednik u Google-u pregledao je više od 200.000 CV-jeva: 5 grešaka koje su kandidati pravili iznova i iznova

Bok je sumirao svoju HR karijeru u Google i došao da zaključka da većina kandidata pravi iste greške zbog kojih budu odbijeni, a evo kojih pet grešaka se posebno izdvojilo iz njegovog iskustva.

Ako nekada nakon slanja CV-ja nije usledio poziv za razgovor, mnogo razloga je moglo da stoji iza toga. Međutim, vrlo verovatno je da nešto u vašoj radnoj biografiji nije odgovaralo poslodavcu, a možda je presudila baš neka od grešaka tokom pisanja radne biografije. Zato je uvek dobro pogledati šta oni kojima je u opisu posla „susretanje sa radnim biografijama”, misle o „zamkama” u koje možete da upadnete.

Tako je npr. Laslo Bok bio na poziciji potpredsednika HR odeljenja u Google-u, pa je tokom 15 godina provedenih u ovom tehnološkom divu kroz njegove ruke prošlo 200.000 radnih biografija. Ova brojka ne čudi s obzirom na to da Google nekada dobije i više od 50.000 CV-jeva nedeljno.

Bok je pak sumirao svoju HR karijeru u Google i došao da zaključka da većina kandidata pravi iste greške zbog kojih budu odbijeni, a evo kojih pet grešaka se posebno izdvojilo iz njegovog iskustva:

1. Format CV-ja je jako važan

Haotičan CV vas neće dovesti daleko. Neka formatiranje bude „čisto” i organizovano. Koristite crni font na belom papiru, sa marginama od pola inča (1,3 cm). Uskladite kolone i koristite jednobrazno razdvajanje među stavkama. Neka tvoje ime i kontakt podaci budu na svakoj stranici, ne samo prvoj. Ako CV šalješ mejlom, uvek šalji u PDF formatu, savetuje on.

2. Poverljive informacije su zamka

Obratite pažnju na informacije koje delite u CV. Izbegnite konflikt interesa sa poslodavcem kod koga ste trenutno, ili kod koga ste radili. Niko neće ceniti odavanje poverljivih informacija, naprotiv. Na primer, ako dolazite iz konsultantske kuće, verovatno nije u redu da delite imena klijenata, i nikako to nemojte stavljati u CV. Takođe, iako ne stavite imena klijenata ne možete ni da koristite naznake koje jasno govore o kome se radi.

Jedan kandidat je napisao: Konsultovao sam veliku softversku kompaniju u Redmontu… Odbijen je. Iako nije napisao Microsoft, svi smo znali o kome se radi, svako bi znao, kaže Bok.

3. Greške u kucanju su neoprostive

Proverite svoj CV više puta. Neka i vaši prijatelji i kolege prođu kroz njega. Sudeći prema istraživanju CareerBuildera, čak 58 odsto biografija sadrži neku grešku u kucanju. Pazite se gramatičkih omaški, i svih mogućih grešaka, jer malo ko će zaposliti menadžera koji ne vodi računa o detaljima. Laslo daje i dodatni savet: Čitaj svoj CV od kraja ka početku, kada obrnu redosled ljudi se lakše fokusiraju na svaku stavku pojedinačno.

4. Dužina

Dobro pravilo je da imate CV od po jedne strane za svakih 10 godina iskustva, kaže on. Zapamite, cilj CV-ja je da budete pozvani na razgovor, ne da budete odmah i zaposleni. Kada se jednom nađete „u sobi”, CV se više ne računa. Zato ga skratite. Predugačak CV ne valja. Budite koncizni, fokusirani na važne stvari i istaknite najvažnije informacije. Sačuvajte vašu životnu priču za kasnije.

5. Laži

Postoji mnogo stvari o kojima možete da lažete u CV-ju, i Bok ih je video sve: laži vezane za radno iskustvo, diplome, rezultate u prodaji. Jednom kada slažete tokom procesa zapošljavanja, uvek slede posledice. Iznad svega, laž nije etička. Ko želi neetičnog radnika?

Ako lažete u CV-ju, to nikada, nikada, nikada nije isplativo. Svi, pa i CEO mogu biti otpušteni zbog ovoga. Guglajte pa ćete videti primere, savetuje on.

Bok govori i da je jako važno kako ćete koncipirati vaš CV jer su tako neki odlični kandidati ostajali bez posla, a kada stvari ne „posložite” kako treba, vaš uspeh može da izgleda manji nego što stvarno jeste. Zato pažljivo, i učite na greškama drugih.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Aleksandar Krunić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu