Bitcoin je, teoretski, 11. najveća kompanija na svetu ako se posmatra tržišna kapitalizacija (koja se dobija kada se pomnoži cena akcije sa brojem izdatih akcija). Iza njega se nalaze korporacije kao što su Samsung, Coca-Cola, Walmart, i mnoge druge, piše Financial Express.

Cena Bitcoin-a je za vikend prvi put prešla prag od 27.000 dolara, a samo par sati kasnije je dostigla i 28.000.

Daleko najuspešnija kripto valuta Bitcoin je sada najveći finansijski servis na svetu sa tržišnom kapitalizacijom od 508,97 milijardi dolara, koja je prevazišla i onu koju ima Visa — 460,06 milijardi. Istina je da je teško porediti ove dve stvari, ali je čak i CEO Vise izjavio da je njegova kompanija „veoma zainteresovana” za kripto valute. Oni već sarađuju sa približno 25 kripto firmi širom sveta kojima omogućavaju stavljanje Visa akreditiva u svoje sisteme u kojima je moguće konvertovati kripto valutu zasnovanu na dekretnom novcu, staviti je u „novčanik” i koristiti je gde god je Visa prihvaćena.

U sred neverovatnog rasta Bitcoin-a, CEO Coinbase-a je ipak izdvojio vreme da upozori investitore da ulaganje u kripto valute sa sobom nosi nezanermaljiv rizik.

„Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno da se shvati da ulaganje u kripto valute nije bez rizika. Pre svega, kripto je nestabilna klasa imovine — često više nego tradicionalni finansijski insturmenti na koje su investitori navikli. To znači da tržište može da krene u bilo kom smeru mnogo brže nego na berzama”, napisao je u kompanijskom blogu prošle nedelje.