Bil Gejts prognozira da će prve vakcine biti odobrene početkom 2021, ali nije tako jednostavno

Pandemija bi mogla da se završi do kraja iduće godine, predviđa Bil Gejts, a Sjedinjene Države bi borbi protiv korona virusa trebalo da pristupe globalnije.

Prema sumornim predviđanjima osnivača Microsofta i filantropa Bila Gejtsa, predočenim u nedavnom intervjuu za The Economist, milioni ljudi tek će izgubiti život pre završetka pandemije. Mnogi od njih neće umreti od same bolesti, već usled kontunuiranog pritiska na zdravstvene sisteme i privredu, a navodi se da će čak 90 odsto smrti biti indirektno. Prema Gejtsovim rečima, politizacija i širenje teorija zavere dodatno su usporili napredak u borbi protiv zaraze, ali bi, uprkos tome, pandemija mogla da se završi do kraja 2021. godine.

Kako je ranije naveo Bloomberg, Bil Gejts je apelovao na Kongres SAD da razmotri dodavanje osam milijardi dolara u nacrt zakona o ekonomskoj pomoći, koji bi bio usmeren pomaganju manje razvijenim zemljama u nabavci eventualne vakcine za koronavirus. „Trudimo se da osiguramo da će se ovo okončati, i to ne samo u bogatim zemljama”, saopštio je Gejts u intervjuu za ovaj medij.  

Fondacija Gejtsovih usmerila je dosad više od 350 miliona dolara ka pronalaženju vakcine za koronavirus. Veliki deo tog novca potrošen je ne samo za finansiranje istraživanja, već i za izgradnju proizvodnih kapaciteta koji će pomoći da se vakcina distribuira globalno. Konkretno, rekao je Gejts, finansiran je rad na proizvodnji vakcine farmaceutskih kompanija AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson i Novavax, kao najekonomičnijih i najpogodnijih za masovnu proizvodnju.

Prema daljim navodima Bloomberga, trenutno se u svetu proizvodi više od sto vakcina, od kojih je nešto više od dvadeset u fazi kliničkog ispitivanja na ljudima. Kako postaje jasno da je vakcina najbolja šansa za suzbijanje pandemije i ponovno podizanje ekonomije, države se bore da obezbede njihovu nabavku.

Kao i mnogi drugi, Bil Gejts je izrazio zabrinutost povodom mogućeg „vakcinacionog nacionalizma”. Tu pojavu odlikuje nastojanje države da kao prioritet postavi proizvodnju i gomilanje vakcina za sopstvene potrebe. Inače, njegova fondacija finasirala je razvoj širokog dijapazona potencijalnih terapija i vakcina za koronavirus, uključujući i vakcinu koja se razvija u Južnoj Koreji.

Privremeno rešenje

Vakcina koja će najverovatnije biti dostupna do početka 2021. godine biće samo privremeno rešenje i biće dostupna uglavnom bogatijim zemljama, predviđa Gejts, a prenosi Bloomberg. Razvoj efikasnije vakcine, dodaje, zahtevaće više vremena. Ipak, prema Gejtsovim rečima, do kraja iduće godine i takva vakcina mogla bi biti u masovnoj proizvodnji, te da će moći da se obavi imunizacija dovoljnog dela svetske populacije i zaustavi dalje širenje pandemije.

Inicijalna vakcina, rekao je ranije Gejts, neće biti idealna u smislu delotvornosti, sprečavanju širenja zaraze i dugotrajnosti efekta. Ipak, izjavio je da je optimističan, te da smatra da će mnoge terapije koje su trenutno u razvoju u znatnoj meri umanjiti smrtnost obolelih. Kako je zaključio: „Inovacije u dijagnostici i terapeutici i razvoj vakcina izvući će nas u velikoj meri iz ovoga do kraja 2021. godine. Pravi završetak doći će tek kada u kombinaciji prirodnog inficiranja i vakcinacije dođemo do kolektivnog imuniteta”.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu