Bil Gejts: Dajemo 350 miliona $ za borbu protiv korone, ne donosimo odluke o vakcinaciji

„Voleo bih da sam učinio više da upozorim na opasnost. Osećam se grozno.”

Bil Gejts je sa svojom suprugom Melindom pre 20 godina osnovao fond kako bi finansirao biomedicinske inovacije u borbi protiv zaraznih bolesti. Uz novac, koristio je i svoj uticaj i mogućnost da razgovara s brojnim svetskim zvaničnicima, kako bi ukazivao na probleme javnog zdravlja. 

Na Startit Dnevniku smo već pisali o tome da je Gejts pre pet godina upozoravao da je pandemija najveća opasnost za čovečanstvo. Svestan toga, on ulaže stotine miliona u nalaženje načina za brže razvijanje vakcina i stvaranje sistema koji bi bolje pratili epidemije i pandemije. Čak je pozvao i svetske lidere da rade na metodima nacionalne odbrane protiv zaraznih bolesti. 

„Voleo bih da sam učinio više da upozorim na opasnost. Osećam se grozno. Čitava poenta mojih razgovora je bila da se preduzmu akcije i smanji šteta”, žali se Gejts, dok posmatra posledice nepostojanja sistema za borbu protiv zaraznih bolesti.

Za borbu protiv COVID-19, pandemije koja je do sada usmrtila više od 320.000 ljudi, njegova fondacija je uložila 305 miliona dolara, što je najveće ulaganje u istoriji fondacije, piše The Wall Street Journal. To je samo deo sredstava koje planiraju da izdvoje. Oni ulažu u istraživanja tretmana lečenja, a sarađuju i s čelnicima farmaceutskih kompanija i vladama na proizvodnji milijardi doza vakcina, kako bi nakon odobrenja nadležnih, odmah mogle da se primenjuju. 

Na kraju dana, ne donosimo mi odluke

Upravo zbog toga što je toliko angažovan u borbi oko COVID-19, kao i zbog činjenice da godinama ulaže u razvoj vakcina, postao je meta teoretičara zavere. Čak su ga i stručnjaci za javno zdravlje povremeno kritikovali, smatrajući da je njegova fondacija sama sebi dodelila važnu ulogu u polju zaštite javnog zdravlja, utičući na to koja pitanja će se i kako rešavati. 

„Sve što mi radimo jeste ulaganje vlastitog novca i deljenje sopstvenog mišljenja. Na kraju dana, ne donosimo mi odluke”, odgovara Gejts. 

Umesto zaključka: Gejtsova fondacija je izdvojila tri puta manje novca za CEPI fond koji finansira istraživačke projekte u oblasti vakcinacije, dok je za suzbijanje pandemije Zika virusa opredeljeno 15 puta manje sredstava nego za pandemiju korona virusa. Svi njihovi programi za borbu s zaraznim bolestima u siromašnim zemljama stavljeni su u drugi plan, iako njihovo finansiranje nije prekinuto. 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu