Kao jedan od poslednjih meetupa ove godine, dobili smo priliku da se fokusiramo na fintech industriju sa Draganom Krtalićem i Edinom Zajmovićem. Ova dva posebna gosta u svetskim kompanijama razvijaju fintech rešenja u oblastima fraud prevention i big data.

Dragan Krtalić se u Londonu pre više od 7 godina prvi put sreo sa online fraudom i kroz radno iskustvo na različitim pozicijama u NICE Actimize, inače vodećoj svetskoj firmi u online fraud prevention, anti money laundry i trade surveillance, postao dobar poznavalac analiza ponašanja koje se koriste u fraud prevenciji. Radeći u HSBC i trenutno u Lloyds Banking Group (LBG) kao lead solution architect uveo je u banke BioCatch (user behaviometrics), ali i radio na TreatMatrix (device identification) i Trusteer (malware detection) solucijama. U fintech indistriji evoluira proizode koje se se koristiti u bankama, kao Feedzai, machine learning fraud prevention, Face Biometrics i upotrebu Windows Edge Login.

Edin Zajmović radi u Thomson-Reuters (TR), Financial & Risk diviziji u product management/strategy sektoru. Od 2016 vodi projekat pod nazivom Big, Open, Linked, Data Solutions koji za cilj ima da pomogne TR mušterijama sa big data izazovima u smislu analiziranja i korišćenja tekstualnih podataka, identifikacije kritičnih metapodataka za kontekstualizaciju tekstualnog tipa, izvora podataka i umrežavanja istih sa TR knowledge-graph (linked-data principles). Konkretno, Edin se bavi razvijanjem ovog tržišta u finansijskoj industriji za TR u smislu vođenja celokupne postavke nove biznis linije za TR počevši od cenovnika takvih usluga, konkretnih primena tih novih tehnologija i podataka (tzv. use-cases), strateških partnerstva, itd. Najlakše rečeno, novi program je u suštini startap biznis/inovacija u velikoj firmi kao što je TR.

Prijave

Meetup će se održati u sredu 27. decembra sa početkom u 18č u Startit Centru Beograd (Savska 5). Učešće na meetupu je besplatno, ali je potrebno da se prijavite putem sledeće forme.