Besplatan novac — 11 gradova u SAD će eksperimentalno poklanjati pare svojim građanima

Krajnji cilj približno 30 gradonačelnika u SAD je da ubede saveznu vladu da odobri program garantovanog prihoda.

Marko Marković
14/01/2021

Ove godine će se desiti eksplozija eksperimentalnih programa u SAD, kroz koje će građanima biti obezbeđen garantovani osnovni dohodak. Barem 11 gradova će ljudima poklanjati keš, a još 20 gradonačelnika se pridružilo koaliciji i najavilo da bi takve programe mogli da pokrenu u budućnosti, piše Bloomberg.

Direktne novčane uplate građanima, takozvani osnovni dohodak (universal basic income), vrlo je jednostavna i prilično stara ideja. Različite njene formulacije promovisali su borci za ljudska prava, konzervativni mislioci, stručnjaci za rad, predsednički kandidati, pa čak i Papa (doduše, aktuelni, neobično liberalni papa Franja).

Najjednostavnije, osnovni dohodak se odnosi na bezuslovne periodične uplate novčanih sredstava određenoj grupi ljudi od strane vlade. Moguće ga je primeniti na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, a ukoliko ne pokriva osnovne životne potrebe, naziva se delimični osnovni dohodak (dakle, nije universal).

Krajnji cilj približno 30 gradonačelnika u SAD je da kroz eksperimente ubede saveznu vladu da odobri program garantovanog prihoda. Svaki grad koji pristupi koaliciji ima pravo na 500.000 dolara iz fonda programa. Ostvarena je i saradnja sa Univerzitetom u Pensilvaniji koji će praviti istraživanja i objavljivati rezultate.

Program su podržali i poznati filantropi, poput CEO-a Twitter-a koji je donirao ukupno 18 miliona dolara prošle godine.

Rezultati će biti dopunjeni sličnim eksperimentima sprovedenim u gradovima širom sveta. Najveći takav program je u opštini Marika u brazilskoj državi Rio de Žaneiro, gde desetine hiljada stanovnika ispod granice siromaštva trenutno primaju mesečne isplate.

Marko Marković

Objavio/la članak.

četvrtak, 14. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ