Besplatan kurs programiranja u Scratchu za decu, ovog oktobra u Subotici

Pohađanje radionice je besplatno, a kurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola (9-16 godina). 

Željko Crnjaković - 28. Septembar, 2018.

Od 8. do 10. oktobra, Infostudhub i  Startit Centar Subotica realizovaće besplatan kurs programiranja u Scratchu za decu. Pohađanje radionice je besplatno, a kurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola (9-16 godina).

U skladu sa školskim smenama, odredili smo dva termina u kojima možete upisati svoje dete:

O kursu

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. U njemu deca od 9 do 16 godina (ali i odrasli) mogu da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre… Cilj programa je da svako dete do kraja radionice uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece, sastavi svoju igru.

  1. dan — Upoznavanje sa grupom i sa Scratchom, te načinom na koji se koristi.
  2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške. Ubacivanje zvuka i dijaloga, te stvaranje scena.
  3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu. Načini na koji se svi prethodni elementi sklapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj).

Ova radionica se realizuje uz pomoć i pokroviteljstvo projekta Meet&Code.

O predavaču

Vladimir Ludoški je profesor informatike u osnovnoj školi u Zrenjaninu, gde između ostalog predaje i Scratch učenicima. Pored toga, pasionirano se bavi programiranjem, kao i prenošenjem svog znanja deci, kroz rad u privatnim školicama, na radionicama i kursevima.

Uslovi za upis

Prijava

Pre prijave pogledajte dobro uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu „ko prvi mestu, njemu mesto”. Kurs se održava u Startit Centru Subotica, Korzo 1  (pasaž bivšeg bioskopa Korzo, na II spratu).

Redovno proveravajte mail, jer ćemo vas obavestiti par dana pred početak kursa da li je vaše dete primljeno na kurs. Svoje dete možete da prijavite ovde.