Besplatan kurs programiranja u Scratchu za decu, ovog oktobra u Subotici

Pohađanje radionice je besplatno, a kurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola (9-16 godina). 

Od 8. do 10. oktobra, Infostudhub i  Startit Centar Subotica realizovaće besplatan kurs programiranja u Scratchu za decu. Pohađanje radionice je besplatno, a kurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola (9-16 godina).

U skladu sa školskim smenama, odredili smo dva termina u kojima možete upisati svoje dete:

 • ponedeljak/utorak/sreda od 9 do 12 časova
 • ponedeljak/utorak/sreda od 15 do 18 časova

O kursu

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. U njemu deca od 9 do 16 godina (ali i odrasli) mogu da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre… Cilj programa je da svako dete do kraja radionice uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece, sastavi svoju igru.

 1. dan — Upoznavanje sa grupom i sa Scratchom, te načinom na koji se koristi.
 2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške. Ubacivanje zvuka i dijaloga, te stvaranje scena.
 3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu. Načini na koji se svi prethodni elementi sklapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj).

Ova radionica se realizuje uz pomoć i pokroviteljstvo projekta Meet&Code.

O predavaču

Vladimir Ludoški je profesor informatike u osnovnoj školi u Zrenjaninu, gde između ostalog predaje i Scratch učenicima. Pored toga, pasionirano se bavi programiranjem, kao i prenošenjem svog znanja deci, kroz rad u privatnim školicama, na radionicama i kursevima.

Uslovi za upis

 • dete mora da donese svoj računar,
 • mora biti u mogućnosti da prisustvuje svakom času kursa,
 • mora dobro da poznaje rad sa browserom na računaru — ako znaju da koriste mejl ili Facebook znaće i da rade sa nama (dakle, ne na smartfonu ili tabletu, već desktop/laptop računaru),
 • pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov,
 • mesta se dodeljuju onima koji se prvi prijave.

Prijava

Pre prijave pogledajte dobro uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu „ko prvi mestu, njemu mesto”. Kurs se održava u Startit Centru Subotica, Korzo 1  (pasaž bivšeg bioskopa Korzo, na II spratu).

Redovno proveravajte mail, jer ćemo vas obavestiti par dana pred početak kursa da li je vaše dete primljeno na kurs. Svoje dete možete da prijavite ovde.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Željko Crnjaković

 • Friday, 5. October 2018.

  Poštovani Željko, da li mogu ja kao učiteljica da dođem na ovaj kurs? Jako mi je važno jer bih volela da sa decom odradim jedan projekat ali i meni fali ovakvo znanje. Da li je to moguće?

  • Friday, 5. October 2018.

   Pišem vam direktno na mail… malo je duži odgovor. :)

 • Sunday, 7. October 2018.

  Poštovani Željko, da li imate u planu ponavljanje ovog kursa u Subotici ? Kasno sam saznao za protekli, a zaintresovan sam za eventualno budući. Pozdrav !

  • Monday, 8. October 2018.

   Poštovanje Filipe. Biće sigurno, čim ponovo nađemo sredstva. Javljamo čim budemo u prilici ponovo da organizujemo!

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu