Bespilotna letelica „OSA” studentskog tima Beoavia spremna za prvi let — na svetsko takmičenje u Hamburgu

Tim koji je osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata predstavljaće našu zemlju u konkurenciji sedam univerzitetskih timova, od kojih su tri iz Nemačke i po jedan tim iz Finske, Meksika i Kine.

Studentski tim Beoavia sa Mašinskog fakulteta u Beogradu uskoro bi trebalo javnosti da predstavi projekat „OSA” — bespilotnu letelicu s kojom će debitovati na prestižnom svetskom takmičenju „New Flying Competition 2020“ u oktobru ove godine u Hamburgu.

Tim koji je osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo predstavljaće našu zemlju i Beogradski univerzitet u konkurenciji sedam univerzitetskih timova, od kojih su tri iz Nemačke i po jedan tim iz Finske, Meksika i Kine, navodi se na portalu Mašinskog fakulteta.

„OSA” je projektovana tako da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let. Inače, prednost letelica sa ovim karakteristika je u tome što im za poletanje nisu potrebne velike poletno-sletne staze i u letu koriste sve prednosti letelica sa klasičnom konfiguracijom.

Na takmičenju u Hamburgu letelica će najpre morati da ponese teret određene mase i dimenzija, potom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a onda da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije. Tokom leta avion mora da uradi i luping pri kojem trpi velika opterećenja. Na kraju zadatka, letelica vertikalno sleće na mesto odakle je poletela.

Beoavia trenutno broji 36 članova, a osim studenata sa Mašinskog fakulteta, tu su i njihove kolege sa Tehnološko-metalurškog, Elektrotehničkog, Ekonomskog i Fakulteta organizacionih nauka.

Radi bolje organizacije i podele posla, tim je podeljen na šest podtimova za aerodinamiku, strukturu, proizvodnju, marketing, proizvodnju, pogon i elektroniku i programiranje.

Inače, Beoavia je već uspešno završila dva projekta — raketu „Aurora 1” sa pogonom na vodu i dve teretne bespilotne letelice „Raven”. Na takmičenju „Airbus Sloshing Rocket“ za idejno rešenje pomenute rakete u prvoj fazi su osvojili prvo mesto u konkurenciji od 50 timova iz celog sveta, dok su u drugoj fazi zauzeli četvrtu poziciju. 

Jedini predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva rade i na projektu „Aurora 2″, a pripremaju se i za novo takmičenje u konstruisanju teretnih bespilotnih letelica “ Air Cargo Challenge“ koje će se 2021. godine održati u Minhenu. 

Tehnički zahtevi i zadaci koje letelica mora da ispuni su slični kao i na prethodnom takmičenju, ali je sadržaj tereta nešto drugačiji, jer je reč o simulaciji prevoza kesica s krvlju. Kako se navodi na portalu, Beoavia već ima ideju da isprojektuje letelicu koja će moći da ponese deset litara krvi.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Borislav Djilas

Unesite termine za pretragu