Beogradski TruckTrack dobija svoju prvu investiciju od Bala Balađija

TruckTrack, mladi startap iz Beograda, će dobiti svoju prvu investiciju u iznosu od 25.000 EUR za 8% udela u kompaniji. Prvi investitor u TruckTrack je Bal Balađi, serijski preduzetnik i anđeo investitor takođe baziran u Beogradu. Pored toga što je ovo sjajna vest za osnivače Vuka Nikolića i Vukašina Stojkova (čestitamo momci!) ovo je i svojevrstan signal

Ivan Rašić
13/05/2013

TruckTrack, mladi startap iz Beograda, će dobiti svoju prvu investiciju u iznosu od 25.000 EUR za 8% udela u kompaniji. Prvi investitor u TruckTrack je Bal Balađi, serijski preduzetnik i anđeo investitor takođe baziran u Beogradu.

Pored toga što je ovo sjajna vest za osnivače Vuka Nikolića i Vukašina Stojkova (čestitamo momci!) ovo je i svojevrstan signal svima koji u Srbiji razmišljaju o pokretanju tehnoloških startapa. Ako imate solidan tim i skalabilni biznis model moguće je da svoj prvi seed kapital dobijete od nekoga iz Srbije.

Investitori su bitan činilac svakog startap ekosistema i sjajno je znati da se i srpska scena postepeno oformljuje i u ovom smislu.

Da podsetimo…

tt

TruckTrack je vertical-specific SaaS koji želi da predstavi moderno rešenje za truck-shipping industriju. Neka od rešenja koja će TruckTrack ponuditi su upravljanje flotom kamiona, optimizacija potrošnje goriva, ali i prenos čitave papirologije u oblak, čime će značajno olakšati rad i život svima koji posluju u ovom sektoru.

Iako možda neiskusnom oku ovaj sektor ne bi delovao nimalo sexy, podatak da je godišnji prihod ove industrije u SAD 800 milijardi dolara svedoči da osnivači svakako znaju šta rade. Veličina tržišta kao i odsustvo modernih rešenja je svakako doprinelo tome da Bal Balaji prepozna potencijal ovog biznis modela.

U izjavi za Startit Vuk Nikolić, CEO kompanije, kaže da se osećaju odlično povodom ove investicije:

vukBala smo upoznali na SEE ICT događajima, a najviše smo pričali tokom Startap Akademije. U tim prilikama smo mogli da steknemo utisak da je veoma iskusan serijski preduzetnik i investitor koji nam puno može pomoći u izazovima koji predstoje.

I do sada je nam je u velikoj meri pomagao svojim savetima, znanjima i kontaktima, tako da je investicija bila logičan produžetak našeg odnosa.

Ni finansijski deo dila nije nebitan, pošto će nam omogućiti da se lakše i potpunije fokusiramo na razvoj proizvoda i celog biznisa, a omogućiće nam da proširimo TruckTrack porodicu novim ljudima. :)

Prioritet za TruckTrack će u narednom periodu biti razvoj proizvoda, lansiranje kog se planira za septembar, do kada ekipa osmišljava i marketinšku i prodajnu strategiju.

 

Ko je Bal?

lba

Bal Balaji je serijski preduzetnik i investitor indijskog porekla, trenutno baziran u Srbiji. Jedna od njegovih kompanija je i beogradski Bal Lab, pored mnogih drugih koje je pokretao u raznim delovima sveta.

Bal je često bio prisutan na raznim startap događajima u Beogradu, posmatrao kako se želja pionira srpske startap zajednice raspiruje, i uvek bio otvoren da da savete mladim preduzetnicima. Bal je takođe bio tako ljubazan da nam da izjavu povodom svoje odluke da investira u TruckTrack:

Zašto TruckTrack?

Sjajan tim sa odličnom idejom. I Vuka i Vukašina poznajem već neko vreme, i zaposlio bih ih da nisu smislili svoju ideju. Kada odlučujem o tome da li da investiram u neki tim, uvek se prvo zapitam da li bih ih zaposlio i da li bih uživao ako bih radio sa njima.

TruckTrack je solidna biznis ideja jer rešava pravi problem, a koristi koje pruža svojoj ciljnoj grupi se lako daju izraziti brojevima. Tržište je takođe jasno definisano, što meni čini TruckTrack primamljivim za investirati.

Kako si odlučio da investiraš u srpske startape?

U poslednje vreme sam dosta posmatrao srpsku startap scenu i prišao brojnim institucionalnim fondovima ne bi li pomogli srpske startape.

Nažalost, ti napori nisu rezultirali onako kao što sam očekivao. Tako sam odlučio da iskoristim priliku, iskoračim, i to učinim sam. Očekujem da će do jula meseca investicije biti kanalisane kroz Teslab, prvi seed fond osnovan u Srbiji.

Kakvi startapi su po vama najpriličniji srpskim preduzetnicima?

Startapi koji imaju dobro definisane velike tržišne niše, proizvodi koji zadovoljavaju jasno izražene potrebe i pružaju vrednosti koje je lako prodati su startapi koji su po mom mišljenu pravi za Srbiju.

Ja lično i Teslab ćemo definitivno ciljati na ovakve poduhvate u smislu ivnesticije. Pre svega stoga što smo mali fond koji nije spreman da podrži “kockarske” tipove startapa koji daju sve besplatno i nadaju se milionskoj korisničkoj bazi da bi potom razvili biznis model.

Mi nismo jedini koji ovo prepoznaju. Postoji čitava plejada srpskih startapa koje ciljaju  kategoriju “pravih biznisa”. Još jedna potvrda iskusnim biznismenima da se javlja moderna generacija srpskih preduzetnika.

Momci su i na Seedcampu, držimo fige

Posle ovake Balove izjave i nemamo puno za dodati, osim toga da se Vuk i Vukašin trenutno nalaze na Seedcampu gde se već nadmeću za još jednu rundu seed investicije, ali i mentorsku mrežu koju pruža ovaj program. Svako dobro momci, u Beograd nam se svakako vraćate sa štitom u ruci.

Otvorenost: Vukašin Stojkov (jedan od osnivača TruckTracka) je i urednik Startita. 

Ivan Rašić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Ivana

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

yippieeeeee!!! :)

Nikola

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

Al ste zestoko krenuli :)

Carsedia.com

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

Ovo se moglo i ocekivati ;) Svaka cast!

Marko Anastasov

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

Kamiondžije, puno uspeha u daljem radu!

Ivan Rašić

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

Ekipa, od sveg srca čestitam!!

Ivan Mojsilovic

ponedeljak, 13. Maj, 2013.

Well done!