Beograd kao centar Web3 sveta — evo šta vas čeka na ETHBelgrade

Tokom tri dana, konferencija će na jednom mestu okupiti neke od vodećih inovatora Ethereum i web3 sveta, i pružiti priliku za povezivanje, istraživanje novih ideja, i zasnivanje novih projekata.

Stefan Alidini
01/06/2023

Prvi ETH Belgrade će se održati od 2. do 7. juna 2023. godine. Tokom pet dana održaće se najpre ETH konferencija (2-4. juna), a zatim dvodnevni hakaton (5-7. juna).

Ovo je prva godina organizovanja konferencije, koja će najverovatnije postati najveći i najuticajniji događaj svoje vrste u regionu. Tokom tri dana, konferencija će na jednom mestu okupiti neke od vodećih inovatora Ethereum i web3 sveta, i pružiti priliku za povezivanje, istraživanje novih ideja, i zasnivanje novih projekata.

Beograd je već sada sedište preko 50 web3 kompanija, i nastavlja da stvara i širi lokalnu zajednicu i povezuje je sa globalnim trendovima. Neke od vodećih i inovativnih kompanija poput MVP Workshop, AltLabs, Tenderly, DeFi Saver su osnovani i razvijaju se iz Beograda.

ETHBelgrade deo je Belgrade Blockchain Week, tokom koje će neki od najvećih web3 profesionalaca organizovati čitav niz okupljanja uživo. ETHBelgrade je najveći od takvih događaja i okuplja najviše web3 profesionalaca na jednom mestu.

4 treka, 1000+ ljudi

Organizatori očekuju da će na događaju biti više od 1000 gostiju iz celog sveta, kao i preko 100 govornika, inženjera, lidera, investitora i drugih istaknutih web3 stručnjaka.

Tokom tri dana, organizovana su 4 paralelna toka – Main, Builders, Community i Hands-on, i na svakom će učestvovati neki od najistaknutijih domaćih i stranih lidera koji stvaraju i grade aplikacije, zajednice ili protokole u web3 ekosistemu. 

Od predstavnika Ethereum i Celo fondacija, ili MakersDAO, koji svojim radom grade i unapređuju Ethereum ekosistem, preko vodećih domaćih kompanija kakve su AltLabs ili Tenderly, koje razvijaju inovativna rešenja za decentralizovano skladištenje podataka, odnosno platformu za pravljenje web3 aplikacija, do globalnih lidera poput Polygon i NEAR, konferencija nudi jedinstvenu priliku za upoznavanje trenutnih izazova i rešenja u web3 prostoru, od organizacije DAO, rada na ekosistemu, do prenošenja iskustava i razmišljanja nekih od najaktivnijih i najuspešnijih članova zajednice.

Tako će Nenad Palinkašević iz De Fi Savera, vodećeg softvera za DeFi platforme, na glavnoj sceni održati predavanje na temu Common pitfalls, exploits, and other lessons learned building in the DeFi space, dok će Cathie So, R&D ekspert u Ethereum fondaciji govoriti o narednim koracima za ZKML, inovativnu kombinaciju zero-knowledge virtuelnih mašina i mašinskog učenja.

Pored toga, na Builders treku, Anton Mozgovoy iz Holyheld-a, web3 debitne kartice za non-custodial novčanike, govoriće o tome kako prevazići sandbox efekat web3-ja i nativno integrisati DeFi u tradicionalne finansijske sisteme, dok će Vukašin Vukoje iz AltLabsa govoriti o tome kako usaglasiti uslove koji omogućuju izgradnju sistema za decentralizovano skladištenje podataka, na čemu radi njegov startap.

Svi učesnici će moći da učestvuju u brojnim radionicama, startap sesijama i sličnim manjim događajima tokom sva tri dana konferencije. Na taj način, ETH Belgrade će pokriti najrazličitije tehničke i poslovne aspekte Ethereum ekosistema, i okupiti zajednicu koja stvara na drugom najvećem blokčejnu na svetu.

Konferencija će se održati u beogradskoj MTS dvorani. Karte za konferenciju su u prodaji i mogu se naći na sledećem linku. Više informacija o konferenciji, učesnicima i drugim detaljima može se videti na zvaničnoj stranici.

Više od konferencije – VC fondovi, hakaton, drugi događaji

ETHBelgrade je više od konferencije i predstavlja poligon za istraživanje mogućnosti Ethereuma. U okviru ovog događaja predviđeni su mnogi dodatni sadržaji, poput posebnih pitch sesija i hakatona, a u paraleli će biti organizovani i mnogi side eventovi.

Posetioci će na ETHBelgrade imati pristup predstavnicima VC fondova, kao i priliku da se ideja ili projekat pičuju investitorima na prvom danu konferencije. Drugi dan konferencije namenjen je tzv. speed-dating-u, gde će investitori odabrati najperspektivnije projekte za individualne sesije.

Prvi ETH hakaton će početi dan nakon završetka konferencije, i Beograd će tim povodom okupiti brojne inženjere iz celog sveta koji su željni da kreiraju inovativne aplikacije na Ethereumu. Hakeri će raditi u timovima (do 6 članova) ili solo sa zadatkom da razviju nova rešenja na Ethereumu. Timovi će imati 48 sati neprekidnog rada za rad na projektima, a za najbolje projekte na hakatonu nagradni fond trenutno iznosi 19.000 dolara, a mimo glavne nagrade, svaki sponzor ima svoj bounty sa različitim uslovima. 

Belgrade Blockchain Week

Stvari se ne završavaju na ETHBelgrade, i u okviru beogradske Nedelje blokčejna održavaju se i nezavisni događaji koje organizuju različite kompanije i zajednice tokom cele nedelje, kao što su radionice, susreti, hakatoni i žurke.

Ovi događaji su namenjeni učenju i umrežavanju, sa ciljem da pokažu raznolikost i kreativnost web3 ekosistema:

 – Discover Chainlink Functions: Radionica Chainlink zajednice u kojoj možete naučiti kako da koristite Chainlink pametne ugovore za pristup stvarnim podacima i uslugama na Ethereum-u

World of DeSci: Belgrade DeSci World Conference: Dvodnevna konferencija DeSci-a na kojoj možete otkriti najnovije trendove i inovacije u decentralizovanoj nauci

Wonder Women of Web3: Događaj u organizaciji Unusual Sour-a na kojem možete upoznati i učiti od nekih od najinspirativnijih žena u web3 prostoru

Web3 & Gaming: Ceres-ov događaj na kojem možete istražiti ukrštanje igara i web3 i upoznati tehnologije iza web3 game developmenta

Pivo i DeFi sa DeFi Saver, Liquity i LiFi: Sastanak na kojem možete razgovarati sa nekim od vodećih DeFi projekata i uživati u pivu

– I još mnogo toga!

Kompletna lista događaja i ostali detalji dostupni su na zvaničnom sajtu Belgrade Blockchain Week-a.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

četvrtak, 1. Jun, 2023.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ