AWS lansirao novi alat za optimizaciju EC2 resursa

Novina se zove EC2 Resource Optimization Recommendations, i služi onome što joj samo ime kaže — da omogući pristup preporukama za optimizaciju resursa u AWS Cost Explorer-u.

Sanja Vatić - 25. Jul, 2019.

Amazanov set veb servisa (AWS) lansirao je novi alat za optimizaciju EC2 (Elastic Compute Cloud) resursa, prenosi TechCrunch. Novina se zove EC2 Resource Optimization Recommendations i služi onome što joj samo ime kaže — da omogući pristup preporukama za optimizaciju resursa u AWS Cost Explorer-u.

Kako navodi i sam izvor, ne radi se ni o čemu revolucionarnom, ali štedi novac. Novi alat bi trebalo da daje personalizovane preporuke neaktivnih i nedovoljno korišćenih instanci na bazi uvida u istoriju korišćenja EC2, CloudWatch metrike i postojećih rezervacija.

Onog trenutka kada nađe instancu koja beleži iskorišćenje procesora manje od jedan odsto, ovaj alat predlaže njegovo gašenje. A ukoliko uoči nedovoljno korišćenje, predlaže tri veličine na koje može da se prebaci iskorišćenje tako da se bolje uklopi u postojeće šablone.

Preporuke za optimizaciju resursa dostupne su svim AWS korisnicima, s tim da su trenutno primenjive na standardne EC2 instance, ali ne i na one bazirane na GPU-u.

Pridruži se → prvo predstavljanje rada Tesla Nationa