Atlassian kupio Trello za skoro pola milijarde

Australijski Atlassian kupio je jedan od vodećih nezavisnih igrača na tržištu kolaborativnog softvera, Trello.

Atlassian je danas objavio da je kupio servis za vođenje projekata Trello za 425 miliona dolara. Akvizicija koja bi trebalo da se zatvori do 31. marta, izvedena je najvećim delom u kešu, dok je manji deo (65 miliona) u opcijama i akcijama.

Ovo je najveća i ukupno 18. akvizicija Atlassiana, koji je do sada kupio i druge popularne servise poput HipChata, BitBucketa, SourceTree-a i dr. Kako kažu iz kompanije, planiraju da zadrže i brend i uslugu Trello-a, čiji korisnici ne bi trebalo da vide nikakve promene na samom početku. Pored toga, planiraju da ulože dodatna sredstva u ovaj alat i skaliraju ga do 100 miliona korisnika, što je 5 puta više od trenutnog stanja.

Zanimljivo je da je ova akvizicija skoro jednaka prošlogodišnjim prihodima Atlassiana (457 miliona dolara, što je 43% više u odnosu na prethodnu godinu). Ovim kompanija nastavlja sa visokim investicijama u ulaganje i razvoj, na šta je samo u prošloj godini potrošio više od 38% svog prihoda.

Trello ima više od 19 miliona korisnika i preko 100 zaposlenih, koji će se svi pridružiti Atlassianu. Ovaj softver za upravljanje projektima nastao je u okviru Fog Creek Software-a, iz kojeg je izdvojen u posebnu kompaniju pre nešto više od 2 godine. Do sada su prikupili 10.3 miliona dolara investicija za 20% vrednosti kompanije od nekoliko različitih investitora, te im je trenutna prodajna vrednost skoro 10 puta veća od tada procenjene.

Atlassianov alat za upravljanje projektima, Jira, već u sebi sadrži “trelast” alat, Kanban board i verovatno je za očekivati da će ovaj i drugi Atlassianovi proizvodi imati korisne i zanimljive integracije sa Trellom. Pored toga, za očekivati je da će se mnoge nadogradnje na Trello uskoro naći i na Atlassianovoj prodavnici.

Ovom akvizicijom, naslućuje se Atlassianova ambicija da se proširi među korisnicima koji nisu samo programeri, gde ipak nailazi na jaku konkurenciju.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Zoja Kukić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu