Aprilski Cryptoparty u beogradskom Startit Centru

Događaj je zakazan za 13. april od 18h

Danica Kovač
06/04/2018

Neprofitna organizacija Cryptoparty Srbija nekoliko godina unazad organizuje događaje čiji je cilj širenje znanja o zaštiti korisničkih podataka i komunikaciji upotrebom softvera otvorenog koda (open-source software). U svojim aktivnostima ova grupa ljudi pomaže pojedincima u šifrovanju mejla, IM i poruka kao i poziva i dokumenata u oblaku.

Teme ovog okupljanja biće zaštita-šifrovanje mejla pomoću GPG-a, zaštita četa pomoću OTR i-ili Omemo protokola i pretraživanja pomoću Tora.

Predavači će prisutnima prezentovati kako mogu da zaštite sadržaj elektronske pošte od svog ISP-a ali i mejl provajdera i bilo koga između njih i sagovornika. Podeliće svoja znanja o GPG/OpenPGP i kriptografiji javnim i tajnim ključem. Cilj je da se svim prisutnima predstavi kako mogu poslati anonimnu elektronsku poštu koristeći rimejlere i tako sakriti i sadržaj i autora poruke.
U ovom delu, predstaviće i novi trend p≡p (pretty Easy privacy) koji eliminiše potrebu za infrastrukturnom mrežom federacije servera javnih ključeva.

U nastavku događaja, predavači će objasniti kako slična tehnologija ima primenu i u brzom dopisivanju (instant messaging) i to putem OTR (off-the-reccord messaging), tehnologije koja podrazumeva šifrovanje End-to-end, i to u slučajevima kada želimo da  komuniciramo sa najviše 2 korisnika. Za grupnu šifrovanu komunikaciju preko nekog IM, predstaviće i nešto noviju Omemo tehnologiju koja se može primeniti instaliranjem dodataka za pomenuta dva desktop klijenta.

Poslednja tema koje će biti pokrivena jeste Tor mreža. Predavači će svim prisutnima otkriti čemu ona služi, od čega nas može zaštititi i kako je možemo koristiti.

Predavači na ovom događaju biće predstavnici Cryptoparty Srbija: Simović Petar, Marjan Đuran i Marko Jovanović. Za sve one koji bi želeli da testiraju neki od softvera, preporučljivo je da ponesu svoj lap top ili Android mobilni uređaj.

Prijave

Događaj će se održati u petak, 13. aprila sa početkom u 18h, u beogradskom Startit Centru (Savska 5). Učešće na događaju je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodno da svoje prisustvo prijavite preko sledeće forme.

Danica Kovač

Objavio/la članak.

petak, 6. April, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije