Nakon što je prošlog leta Apple predstavio svoj novi jezik, Swift, skočio je sa 68. na 22. mesto u rangiranju programskih jezika prema istraživanju koje redovno sprovodi RedMonk.

Swift može omogućiti značajno brži i lakši razvoj iOS aplikacija (i učenje razvoja za ovu platformu), koje su u velikom broju slučajeva postale neophodnost za bilo koji startap ili firmu sa sopstvenim proizvodom.

Napredak Swifta je najveći od kada ovo istraživanje postoji, koje se radi 2 puta godišnje. Objective-C je u vreme izlaska Swifta bio na 10. mestu, pa kako je ovo njegov naslednik i zvanični programski jezik za sve iOS aplikacije i rast je bio očekivan, ali je brzina iznenadila istraživače.

lang.rank_.plot_.q1151

RedMonk rang lista zasniva se na popularnosti jezika na StackOverflow (tačnije broju pitanja vezanih za ovaj jezik) i upotrebi na GitHubu (broje se linije koda) i iako daje uvid u kako popularnost, tako i upotrebu programskih jezika, ipak prati tehnologiju na kojoj se radi u kompanijama.

Kada vidimo dramatičan rast nekog jezika, to obično znači da je preskočio 5 do 10 pozicija i što se više približi top 20 jezika ili je unutar toga, to je rast sve teži.

Ova lista pokazuje koji su to jezici za koje su programeri zainteresovani i može da znači dosta komapnijama u donošenju odluka u kojim jezicima žele da rade naredne projekte.

Značajan napredak je napravio i Go, koji je trenutno na 17. poziciji delom isled popularnosti u Kini.

Top 20:

1.  JavaScript
2.  Java
3. PHP
4. Python
5. C#
5. C++
5. Ruby
8. CSS
9. C
10. Objective-C
11. Perl
11. Shell
13. R
14. Scala
15. Haskell
16. Matlab
17. Go
17. Visual Basic
19. Clojure
19. Groovy