Zaposleni Apple Store-a u Engleskoj su zabranili ulaz jednom od svojih kupaca pošto „njegova maska nije dovoljno dobra za Apple”. Zatim su mi rekli da će morati da stavi njihovu masku ukoliko želi da uđe u prodavnicu.

Jedan od posetilaca, koji je želeo da ostane anoniman, prišao je Apple radnji u Brajtonu noseći bandana maramu. Međutim, iako je marama u skladu sa uputstvima vlade Ujedinjenog Kraljevstva, radnica kalifornijske kompanije primorala ga je da svoju masku zameni onom koju preporučuje Apple.

Kako se radnja nalazi u šoping centru „Churchill Square”, radnica ga je praktično naterala da prekrši uputstva Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i da skine svoju zaštitu u zatvorenom prostoru, samo kako bi stavio „odgovarajuću” masku.

Posetilac je zatim morao da se pridruži dugom redu ispred prodavnice nakon što mu je dodeljena klasična hirurška maska, identična onim maskama koje nosi osoblje Apple Storea.

Kupac je objasnio:

Moje lice je bilo pokriveno kada sam stigao, u skladu sa pravilima prodavnice. Devojka mi je dala njihovu masku. Pitao sam šta nije u redu sa mojom maskom, a ona mi je rekla da nije dovoljno dobra za Apple i da moram da nosim njihovu. Tako da sam, skidajući svoju masku, morao zapravo da prekršim pravilo.

Smernice vlade vs. smernice Apple-a

Potez osoblja Applea iznervirao je posetioca jer se u smernicama vlade Ujedinjenog Kraljevstva posebno navodi da je bandana marama, koju je nosio pre nego što su mu dodelili klasičnu masku, dozvoljena za upotrebu. 

U uputstvu se navodi:

U kontekstu suzbijanja pandemije korona virusa, zaštita za lice je nešto što sigurno pokriva nos i usta. Možete da kupite zaštitne obloge za ponovnu ili jednokratnu upotrebu. Takođe, možete da koristite šal, bandana maramu, verski odevni predmet ili ručno napravljenu zaštitu, pod uslovom da ona sigurno prileže na lice.

Dakle, govoreći mušterijama da zamene svoju zaštitu u zatvorenom šoping centru, kompanija podstiče kupce da krše pravila, u kojima se jasno navodi da bi zaštita trebalo da bude na licu pre ulaska u zatvoreni prostor. Takođe, ističe se i kako zaštitu ne bi trebalo skidati s lica sve dok ne izađete iz zatvorenog prostora ili samo ukoliko postoji razuman razlog za tako nešto.

S druge strane, na sajtu Applea piše kako „N95 maske sa ventilima i maske koje ne pokrivaju vaš nos ili ne idu dovoljno ispod brade — poput bandana marama — nisu dozvoljene u Apple prodavnicama i rezervne maske će biti obezbeđene po potrebi”.