Pre 9 godina svi su se smejali Apple-u kada je izbacivao iPhone. Čak je i  Stiv Balmer iz Microsofta odbio da poveruje u mogućnost prevazilaženja tada vodećih Nokia telefona.

Apple je kupio kritike i optužbe sa različitih strana, počevši od RIM-a (proizvođača Blackberryja) koji je mislio da lažu jer bi takav procesor zahtevao previše energije, pa sve do ismevanja po forumima.

Komentari koji su tih dana bili aktuelni idu od “Nema qwerty tartature? jnfdjbsnjlnca” do verovatno najsimpatičnijeg:

I najjadnijeg:

Thanks, #Apple ;) pic.twitter.com/x4w3r8Ghcy

— Lumia UK (@LumiaUK) September 10, 2013

Danas, Apple će prodati milijarditi iPhone.

I Klejton Kristensen, autor poznate i uticajne teorije disrupcije je pogrešno okarakterisao iPhone kao održavajuću, a ne disruptivnu inovaciju. Gledajući unazad, teško je okarakterisati efekat iPhone-a ikako drugačije sem disruptivnim.

Prvi iPhone 3Gs je prodat u preko milion primeraka prvog vikenda. Prošle godine je prodato 13 miliona iPhone-a 6s u prva dva dana. Zapravo, polovina svih iPhone-a je kupljena u protekle dve godine.

Iako je u aprilu zabeležen pad prodaje ovog uređaja, očekuje se da će se u ovom kvartalu, koji ističe danas, prodati 40 miliona uređaja i time dostići značajan miljokaz.

Uz ovo, analitičari smatraju da broj kupljenih Apple mobilnih telefona ne raste više jednakim intenzitetom, pre svega zbog korišćenja starijih modela, ali i zbog jeftinije konkurencije u vidu Samsunga koji u SAD-u trenutno ima više smartfona koji se koriste.

Osim milijardu prodatih iPhone-a, Apple je u aprilu ove godine, objavio i podatak da se u svetu koristi milijardu njegovih uređaja, te iPhone donosi trećinu ukupne zarade ovoj kompaniji.