Apple predstavio novi Mac Pro: Vraćanje na dizajn rende i cena od 6000 dolara za brojne nove mogućnosti

Apple predstavio novi Mac Pro 2019 koji će se na tržištu pojaviti tek na jesen i koštaće 6000 dolara.

Marija Milutinović - 4. Jun, 2019.

Nakon što je Apple priznao da je Mac Pro iz 2013.godine bio greška, kompanija je nedavno obećala da će sledeća nadogradnja njihove najprofesionalnije linije računara biti povratak modularnijem dizajnu i kućištu sa boljim hlađenjem. To se ostvarilo i to upravo na Apple Worldwide Developers Conference 2019. na kom je kompanija predstavila nov i potpuno redizajniran Apple Mac Pro čija će cena biti oko 6000 dolara.

Iako ovaj računar ima novi dizajn, Mac Pro 2019 je i povratak Apple-ovom klasičnom “cheese grater” (“rende za sir”) izgledu. Interior je strukturiran za modularnost i fleksibilnost, čime se rešava  jedna od najvećih “bolnih tački” Mac Pro dizajna.

Novi Intel Xeon procesor unutar Mac Pro računara imaće do 28 jezgara, snage do 300W i hlađenje koje je dizajnirano tako da tokom rada konstantno omogući maksimalne performanse. Memorija sistema može biti maksimalno povećana na 1.5TB zahvaljujuci šest-kanalnoj memoriji na 12 DIMM slotova. Postoji i osam PCI Exress slotova, od kojih su četiri dvostruko širi da bi omogućili dodavanje velikih PCI kartica. Dva USB-C / Thunderbolt 3 i dva USB-A porta biće na zadnjem delu sistema, a još dva USB-C porta će biti dostupna blizu prednje strane. Ovo je barem još jedan USB-C port više nego što ćete naći na većini sistema i desktop računara danas.

Uz ovaj Mac Pro, Apple lansira i prilagođeni modul za proširenje koji naziva MXP modul, koji koristi prednosti Thunderbolt 3 slotova koje je Apple ugradio u matičnu ploču kako bi povećao snagu i ostvario velike brzine komunikacije sa periferijama. MXP modul predstavlja quad-wide PCIe karticu koja sadrži dve grafičke kartice, ima svoj poseban sistem hlađenja i sadrži prilagođeni Thunderbolt konektor. Iz kompanije Apple kažu da u kombinaciji sa postojeće dve grafičke kartice možete iskoristiti i postojeće AMD-ove Radeon Pro Vega 2 ili Radeon Pro Vega 2 Duo – i da na taj način možete dobiti konfiguraciju sa četiri GPU-a i 128GB HBM2 grafičke memorije.

Apple će takođe lansirati I / O modul koji dodaje dva dodatna Thunderbolt 3 porta, dva USB-A porta i 3.5mm audio priključak, a tu je i opciona “Afterburner” namenska video editing kartica koja koristi FPGA za obradu do 6 milijardi piksela u sekundi.

Napajanje za novi Mac Pro maksimalno iznosi 1.4kW, a Apple je u sklopu računara ubacio i ventilator, iako iz kompanije tvrde da računar ostaje tih. Možete u Mac Pro nadgraditi sa opcionim točkovima, ukoliko želite da vaš računar bude prenosiv.

Novi Mac Pro na tržište će se pojaviti početkom jeseni sa početnom cenom od oko 6000 dolara. Stručnjaci smatraju da je ovo mala cena ako se uporede sve nove mogućnosti ovog računara kao što su 32 GB memorije, okta-core Intel Xeon CPU, Radeon Pro 580Ks grafika i 256GB SSD.

Pored novog Mac Pro-a, Apple je danas predstavio i odgovarajući 6K monitor, 32-inčni Pro Display KSDR, čija je početna cena jednako visokih 4999 dolara. Da li će domaći zaljubljenici u Apple proizvode moći ovaj računar da kupe na jesen ili će ipak morati da pričekaju neko vreme još uvek nije poznato.