Apple je najavio novu funkciju privatnosti za svoje iPhone uređaje koja će zahtevati od aplikacija da dobiju dozvolu korisnika pre nego što dopuste bilo kakav vid digitalnog praćenja. U praksi bi to trebalo da spreči Facebook i ostale oglašivače da prate aktivnost korisnika radi ciljanog oglašavanja.

Novi ažurirani iOS 14.5 nudiće korisnicima dve opcije: “Ask app not to track” ili “Allow”, a u podešavanjima će moći da vide koje su aplikacije zatražile dozvolu za praćenje kako bi u bilo kom trenutku mogli da promene svoj izbor.

Nova funkcija značiće da će kompanije možda uskoro imati manje podataka o tome ko vidi njihove oglase.

Ovaj potez Apple-a neće uticati samo na Facebook. Prema novim smernicama o privatnosti, oglašivači koji koji ciljaju korisnike iPhone-a dobiće više podataka o učinku oglasa ako kupuju oglasni prostor direktno od Apple-a, u poređenju sa tim ako kupuju od trećih lica, piše Wall Street Journal.

Ukoliko oglasni prostor ne kupe direktno od Apple-a, oglašivači će morati da čekaju tri dana kako bi dobili uvid u svoje kampanje, a dobijaće samo zbirne informacije, kao što su ukupan broj korisnika na koje je oglas uticao.

Suprotno tome, oglašivači koji budu poslovali direktno sa tehnološkim gigantom dobijaće detaljnije informacije o ponašanju korisnika. Moći će da saznaju koju verziju oglasa su korisnici videli i na kojim ključnim rečima za pretragu su se oglasi pojavili, a te rezultate će dobijati u realnom vremenu.

To bi Apple-u moglo dati prednost u privlačenju oglašivača, posebno ako tehnološka kompanija proširi svoje reklamno poslovanje.

Da li će doći do promene u načinu dizajniranja aplikacija?

Novom funkcijom Apple će možda promeniti način na koji se aplikacije dizajniraju. Očekuje se da će se sledeća faza razvoja aplikacija fokusirati na zadržavanju korisnika unutar aplikacije što je duže moguće. Ako, recimo, Facebook prikuplja podatke samo iz prve ruke, verovatno će tražiti što više kreativnih načina da vas zadrži u svojoj aplikaciji koliko god je to moguće.

Ovo je verovatno jedan od razloga zašto Facebook dodaje podkast plejer i Spotify u svoju aplikaciju, piše Protocol.

Reklo bi se da većina ljudi smatra da će podrazumevani odgovor korisnika biti „Ask app not to track“, a još uvek nije najjasnije kako će ova promena uticati na tržište u celini. Mnoge kompanije koje se oslanjaju na oglase za svoje prihode, sa Facebook-om na kormilu, mesecima unazad borile su se protiv ove promene.

Grupa kompanija u Nemačkoj sada tuži Apple zbog kršenja antitrustovskih zakona, rekavši da bi programeri mogli da izgube do 60 odsto prihoda kao rezultat ove promene. A prema kompanijama koje budu pokušavale da zaobiđu nova pravila, Apple neće biti tolerantan.