Apple je na događaju WWDC najavio iOS7 koji dolazi sa značajnim redizajnom, koji ne raskida sasvim sa prošlošću, ali svakako nudi novo iskustvo. Aplikacije koje liče na drveni kiosk, rokovnik sa sve virtuelnim koncima i slične stvari odlaze u penziju.

Promena dolazi pod uticajem Džonija Ajva, Appleovog čoveka za dizajn, čiji je uticaj presudan za odustajanje od skeumorfnog dizajna, za koji se zalagao Stiv Džobs. Umesto korisničkog interfejsa koji podseća na fizičke stvari, iOS7 dolazi sa flat logikom.

Novi iOS ima interfejs koji podseća na gotovo zamrznuto staklo sa delimično providim menijima i atraktivnu tipografiju koja će izgledati čisto i prelepo na retina ekranima. Naginjajne iPhonea ili iPada daje gotovo 3D perspektivu, jer novo korisničko iskustvo stavlja akcenat na slojeve sadržaja, koji se “gomilaju” jedan preko drugog.

ios72
Ovi slojevi, ili “okna” kako ih u Apple zovu, pružiće korisnicima bolji utisak o tome gde su trenutno, a iOS donosi i novi način za multitaskovanje. Iako ima dosta novog, osnove su ostale iste, kako bi se korisnici od starta osetili da su na domaćem terenu.

Različite aplikacije dolaze sa novinama. Camera će, na primer, sada imati integrisane filtere, pa ako ste planirali da pravite novi Instagram, možda je vreme da razmislite da menjate kurs.

Stiže i iTunes Radio, besplatan za sve korisnike, uz mogućnost pazarenje numere koja trenutno svira.

Novina je i da će se aplikacije na dalje same ažurirati, automatski, a kontrolni centar je, takođe, pretrpeo velike promene. Za sve detalje o novom operativnom sistemu za vaš iPhone i iPad pogledajte priloženi video.

Apple je, čini se, najavio iOS7 u pravom trenutku. Novi iPhone, iPad, sada nemaju mnogo smisla, ali dalji razvoj platforme i promena dizajna je nešto što je bilo neophodno. Ako su korisnici osetili zasićenje novi iSpravama, svakako će novi dizajn iOS-a primiti kao osveženje.

A što se developera tiče, oni već sada mogu da probaju iOS 7 betu i otkriju nove mogućnosti koje su pred njima. Za ostale, evo uputstva kako da dođete do novog iOS-a.

iOS 7 potvrđuje i da je aktuelan novi trend u mobilnoj industriji: tržišni lideri sve više postaju i softverske kompanije, pa akcenat više nije na hardveru. Samsungov flagship telefon, S4, izgleda gotovo identično kao prethodnik, ali je ova kompanija pokušala da privuče korisnike (i developere) modifikovanjem Androida i sopstvenom ponudom aplikacija.

Međutim, dok je Samsung zaražen featuitisom i nekako nema jasan kurs, Apple u prvi plan stavlja korisničko iskustvo i lojalnost: ne slama kontinuitet, već čini svoju viziju jasnom. Nema filozofije. Ovo je razumljivo, jer se Samsung bori da preotme korisnike, a Apple ponajviše da ih zadrži i zadovolji.

Da li ste već instalirati iOS7? Kako vam se čini?