Apple kažnjen sa 25 miliona evra zbog “namernog usporavanja” starih modela iPhone-a

Korisnici su ovaj potez kompanije videli kao primoravanje svojih korisnika da što pre stare modele zamene novim.

Francuska direkcija za zaštitu konkurencije, potrošačka prava i kontrolu prevara donela je odluku da kazni kompaniju Apple zato što je apdejtom softvera namerno usporila stare modele svojih telefona. Jedna od najvećih svetskih IT kompanija će morati da plati kaznu od 41 milion dolara (25 miliona evra), pošto o ovome prethodno nije obavestila svoje korisnike. 

Ovaj proces je pokrenut početkom 2018. godine, nakon što su korisnici krajem 2017. primetili da im telefoni sporije rade posle najnovijeg osvežavanja softvera (iOS 10.2.1). Kompanija je priznala da je izostala potpuna transparentnost kod ovog poteza, koji je značajno smanjio performase starih telefona. 

Korisnici, ali i regulatori, su ovaj potez kompanije videli kao primoravanje svojih korisnika da što pre stare modele zamene novim, dok su u Apple-u opravdanje za usporavanje operativnog sistema telefona našli u tome da se na taj način čuva baterija od brze degradacije i mogućnosti da se telefon neočekivano ugasi, sam od sebe. Kako su naveli u Apple-u do ovoga je dolazilo, jer novije verzije operativnog sistema zahtevaju značajno veću potrošnju energije, a baterije vremenom gube performanse.

Još jedan od razloga zašto je ova američka kompanija kažnjena je to što su izostavili da obaveste korisnike iPhone-a da će prethodne performanse i neometan rad procesora u svojim starijim modelima moći da vrate zamenom baterije. Da bi umirio svoje korisnike i smanjio negativnu reakciju javnosti, Apple je 2018. smanjio cenu novih zamenskih baterija za starije modele sa 79 na 29 dolara. 

Apple je nastavio sa praksom usporavanja sistema i nakon 2018. godine, a poslednji modeli sa ovim podešavanjem u softveru su XS, XS Max i XR. Međutim, sada do aktiviranja opcije usporavanja dolazi tek kada softver prepozna da dolazi do preteranog i neočekivanog zagrevanja telefona i brzog pražnjenja baterije. 

Francuski regulatori nisu jedini koji zbog ovog poteza kaznili Apple, pošto je američka kompanija 2018. godine već platila kaznu od 5 miliona evra u Italiji.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tanja Marin

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu