Analiza sentimenta teksta u R-u: „Šta mediji pišu o tech džinovima” — meetup u beogradskom Startit Centru

Događaj će biti održan 18. marta od 18 časova.

U Startit Centru Beograd će u sredu, 18. marta, sa početkom u 18 časova biti održan meetup koji je posvećen uvodu u analizu sentimenta (emotivnog tona) teksta na engleskom jeziku u programskom jeziku R.

Principi analize sentimenta biće diskutovani kroz minimalnu studiju slučaja predstavljanja tri tehnološka giganta — Apple, Samsung i Huawei, u onaljn vestima na engleskom jeziku tokom januara i februara 2020. godine.

Predavači će se osloniti na paket {newsrivr} kako bi preko Newsriver API pretrage prikupili vesti koje bi mogle da budu interesantne. Pokazaće kako jednostavno pre-procesiranje teksta za analizu može da se izvede kombinujući funkcije paketa {tidytext} i {dplyr}. U samoj analizi sentimenta prikupljenih tekstova osloniće se na Bing sentiment leksikon koji je dat u paketu {textdata}. Sve vizuelizacije će se raditi u {ggplot2}, dok izveštaj o analizi reprodukuju u R Markdоwn-u tokom samog meetup-a. Konačno, primenom bejzijanskih A/B testova testitaće hipoteze o tome da li je sentiment bio pozitivniji ili ne u kontekstu vesti dobijenih pretragom za Apple, Samsung, i Huawei.

Svi materijali su već sada dostupni na GitHub-u.

Kome je namenjeno?

Meetup je namenjen svim entuzijastima u programskom jeziku R, profesionalcima u Data Science koji žele da steknu uvid u analizu sentimenta teksta, kao i publici koju interesuje mašinska analiza teksta uopšte. Mnogi detalji na koje je potrebno obratiti pažnju u razvoju pravih sistema za NLP i analizu sentimenta neće biti obuhvaćeni studijom slučaja koju su predavači pripremili i njima će posvetiti pažnju na kraju diskusije. Cilj je, pre svega, da zainteresovani steknu uvid u korake i principe u analizi sentimenta teksta, a R programeri dobiju kod i objašnjenje od koga mogu da počnu i uče dalje ako su zainteresovani.

Predavači

Dr Goran S. Milovanović — vlasnik konsultantske agencije DataKolektiv i Data Scientist za Wikidata u Wikimedia Deutschland.

Prijave

Događaj će biti održan u sredu, 18. marta, od 18 časova u Startit Centru Beograd (Savska 5). Prisustvo na događaju je besplatno, ali je prijava obavezna na sledećem linku.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Ana Trifković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu