Analiza sentimenta teksta u R-u: „Šta mediji pišu o tech džinovima” — meetup u beogradskom Startit Centru

Događaj će biti održan 18. marta od 18 časova.

U Startit Centru Beograd će u sredu, 18. marta, sa početkom u 18 časova biti održan meetup koji je posvećen uvodu u analizu sentimenta (emotivnog tona) teksta na engleskom jeziku u programskom jeziku R.

Principi analize sentimenta biće diskutovani kroz minimalnu studiju slučaja predstavljanja tri tehnološka giganta — Apple, Samsung i Huawei, u onaljn vestima na engleskom jeziku tokom januara i februara 2020. godine.

Predavači će se osloniti na paket {newsrivr} kako bi preko Newsriver API pretrage prikupili vesti koje bi mogle da budu interesantne. Pokazaće kako jednostavno pre-procesiranje teksta za analizu može da se izvede kombinujući funkcije paketa {tidytext} i {dplyr}. U samoj analizi sentimenta prikupljenih tekstova osloniće se na Bing sentiment leksikon koji je dat u paketu {textdata}. Sve vizuelizacije će se raditi u {ggplot2}, dok izveštaj o analizi reprodukuju u R Markdоwn-u tokom samog meetup-a. Konačno, primenom bejzijanskih A/B testova testitaće hipoteze o tome da li je sentiment bio pozitivniji ili ne u kontekstu vesti dobijenih pretragom za Apple, Samsung, i Huawei.

Svi materijali su već sada dostupni na GitHub-u.

Kome je namenjeno?

Meetup je namenjen svim entuzijastima u programskom jeziku R, profesionalcima u Data Science koji žele da steknu uvid u analizu sentimenta teksta, kao i publici koju interesuje mašinska analiza teksta uopšte. Mnogi detalji na koje je potrebno obratiti pažnju u razvoju pravih sistema za NLP i analizu sentimenta neće biti obuhvaćeni studijom slučaja koju su predavači pripremili i njima će posvetiti pažnju na kraju diskusije. Cilj je, pre svega, da zainteresovani steknu uvid u korake i principe u analizi sentimenta teksta, a R programeri dobiju kod i objašnjenje od koga mogu da počnu i uče dalje ako su zainteresovani.

Predavači

Dr Goran S. Milovanović — vlasnik konsultantske agencije DataKolektiv i Data Scientist za Wikidata u Wikimedia Deutschland.

Prijave

Događaj će biti održan u sredu, 18. marta, od 18 časova u Startit Centru Beograd (Savska 5). Prisustvo na događaju je besplatno, ali je prijava obavezna na sledećem linku.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Ana Trifković

Unesite termine za pretragu