Jutros oko 6 sati prema srednjoevropskoj časovnoj zoni, posle višednevnih pregovora liberala i konzervativaca, zvaničnici Bele kuće i Senata potvrdili su sporazum o novim ekonomskim merama Sjedinjenih Američkih Država kojim će američka privreda dobiti finansijsku injekciju od dva biliona dolara. 

Kako navodi Business Insider, reč je o najvećoj investiciji u istoriji SAD-a, novcu koji će biti raspodeljen na lokalu, manjim i većim biznisima, nezaposlenima, bolnicama i radnicima u zdravstvu koji su na udarnoj liniji. 

U okviru sporazuma dogovoren je i podsticaj za radnike koji su izgubili posao zbog epidemije i za one koji u ovom trenutku odsustvuju sa svojih radnih pozicija.

Prema izvorima CNN-a, za pojedince i porodice izdvojeno je 250 milijardi dolara, 350 milijardi za zajam za mala preduzeća, 250 milijardi za pogodnosti osiguranja nezaposlenih i 500 milijardi za firme koje su najviše pogođene. Mere se nalaze u okviru četvoromesečnog paketa predviđenog da ciljne ekonomske grupe mogu da plate račune, a ujedno i da zadrže radno mesto i neometano nastave da rade posle epidemije. Cilj je i da mnogobrojne kompanije ostanu u životu.

Kompletan dogovor biće poznat u toku dana, a Senat nastavlja zasedanje u popodnevnim časovima.