Ako želimo još boja na netu, moramo da se oprostimo od zapeta u CSS-u 

Deo dizajnerske scene je uzbuđen, drugi negoduju zbog promena, a svi ćemo čekati još neko vreme da bismo na sajtovima dobili intenzivnije boje.  

Devedestih je na netu bilo ukupno 256 boja. Prošle su godine dok je internet dobio RGB, odnosno mogućnost da kombinujemo 256 nijansi crvene, zelene i plave i tako dobijemo gotovo 17 miliona boja. 

Vreme ja za novu “obojenu revoluciju” u svetu veb dizajna. Možda zvuči preterano reći revolucija, ali ukratko, ako želite da proširite opseg boja u CSS-u, morate da se oprostite od zapeta, piše The Register

O čemu se zapravo radi, uz RGB postoji i Display-P3 koji definiše širi raspon boja, otprilike za trećinu više. Većina današnjih monitora te boje može da prikaže, ali veb programeri ne mogu da ih odrede korišćenjem tradicionalne CSS sintakse sa zapetama.

Savremene funkcije prikaza CSS boja, posebno lab (), lch () i color (), ne rade s ovim interpunkcijskim znakom. Ove funkcije pružaju različite načine izražavanja vrednosti boja.

Ono što je ovde revolucionarno, pored do sada neviđenih boja (bukvalno neviđenih), jeste to što programeri još od devedesetih koriste rgb() sintaksu za zapetama, a nove boje zahtevaju da se to promeni.

Razlog za ovu promenu jeste u doslednosti, pošto se već dosta stvari piše bez ovog znaka, ali ima i protivnika. Kom god taboru da se priklonite, svakako ova promena neće tako brzo doći. Potrebno je da se ostali programi koje dizajneri koriste adaptiraju na te promene, kao i sami internet pretraživači, mada su oni najveći počeli da rade na implementaciji. 

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu