Ako vam 2020. nije dovoljno čudna stiže Amazonov dron koji leti po kući i snima je, radi bezbednosti

Na razvoju uređaja radilo se više od dve godine, a ideja je da se korisnicima omogući uvid u sve delove kuće bez upotrebe više kamera.

Borislav Djilas
25/09/2020

Kompanija Ring, koja je u vlasništvu Amazona, napravila je novu kućnu kameru Always Home Cam koja uz pomoć drona može da leti unutar vašeg doma i tako vam omogući da u svakom trenutku zavirite u bilo koju sobu kada niste kod kuće.

Onog trenutka kada završi sa letenjem, kamera se vraća na svoje mesto kako bi napunila bateriju, prenosi Verge

Osnivač kompanije, koja je 2018. godine postala deo korporacije Amazon, Džejmi Siminof kaže da je njegov tim proveo više od dve godine na razvoju uređaja, a da je ideja bila da se korisnicima omogući uvid u sve delove kuće bez upotrebe više kamera.

Always Home Cam radi potpuno automatski, ali vlasnici mogu da upute kameru kuda bi trebalo da se kreće. Kada kupite uređaj, prvo što treba da uradite jeste da napravite mapu svog doma, što vam omogućava da izaberete određene tačke gledišta, bilo iz kuhinje ili iz spavaće sobe.

Dron se može podesiti tako da leti na zahtev ili tek nakon što se aktivira alarmni sistem. Inače, kamera snima samo dok je u letu.

Kamera se može koristiti za jednostavne stvari kada, recimo, želite da vidite da li ste ostavili uključen šporet ili je iza vas ostao otvoren prozor. Takođe, dron sadrži tehnologiju za izbegavanje prepreka koja mu omogućava da izbegne predmete na putu, dok obmotani propeleri sprečavaju oštećenje imovine ili povredu kućnog ljubimca.

U doba pojačane brige potrošača i državne uprave oko privatnosti, ostaje da se vidi da li će proizvod biti prihvaćen kao praktično i povoljno rešenje za obezbeđivanje kuće ili još jedno parče distopijskog panoptikona koji je sve više naša stvarnost.

Borislav Djilas

Objavio/la članak.

petak, 25. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije