Akcije Tesle danas pale za 15%. Razlog: Kompanija izostala sa liste 500 najvećih u SAD

Sastavljači liste su odbili da komentarišu zašto Tesla nije uvrštena i tako ostavili prostor za brojne špekulacije.

Sastavljači liste su odbili da komentarišu zašto Tesla nije uvrštena i tako ostavili prostor za brojne špekulacije.

Akcije Tesle pale su jutros na Vol Stritu za 15 posto što je posledica činjenice da pre pet dana nisu uvrštene u indeks S&P, koji meri performanse akcija 500 najvećih kompanija kotiranih na berzama u SAD, piše Rojters.

Iako su analitičari i investitori sa Vol Strita očekivali da će Tesla u petak biti uvrštena među 500 najvrednijih kompanija čijim se akcijama u SAD-u aktivno trguje, to se nije desilo. Na listi su se našle kompanije Etsy, Teradyne i Catalent.

Sastavljači liste su odbili da komentarišu zašto Tesla nije uvrštena i tako ostavili prostor za brojne špekulacije.

Ono što čudi jeste da je sa tržišnom kapitalizacijom od 390 milijardi dolara, Tesla gotovo deset puta veća od zbirne vrednosti na berzi pomenute tri kompanije koje vrede 40 milijardi.

Takođe, u prilog očekivanjima da će se ovaj proizvođač električnih automobila naći na poznatoj berzanskoj listi je taj što su od jula prošle godine Tesline akcije porasle za čak 29 odsto, što je iznad proseka za kompanije koje se jesu našle na listama S&P i Dau Džons.

Bitan datum u razvoju čitave situacije će biti 22. septembar, kada će Tesla predstaviti svoja dostignuća u razvoju baterija za električna vozila. Nakon toga, analitičari smatraju, dogodiće se nove promene u vrednosti njihovih akcija.

Na gore ili dole, još uvek se ne zna. Možda će tada neko želeti da kaže zašto je ovaj gigant „sklonjen” sa liste 500 najvećih.

Podsećamo da je prošle nedelje, od ponedeljka do četvrtka, vrednost akcija Tesle već bila pala za više od 18 odsto. Više o tome ovde.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu