Verovatno najambiciozniji tehnološki projekat iz Srbije na Kickstarteru upravo je oživeo, a u narednih nešto više od mesec dana, će pokušati da prikupi 50.000 dolara za uređaj koji svaku prostoriju može učiniti pametnom.

Pokretač projekta, Milan Veljković, kao i članovi ekipe (koju čine i ljudi iz drugih gradova u Srbiji) imaju decenijsko iskustvo u bavljenju zelenom energijom, klimatizacijom i automatizacijom velikih objekata, poput hotela. Iz ovog iskustva je potekla i ideja za AHIS:

milan ahisProšle godine smo jednom klijentu ponudili da zajednički pokušamo da odradimo pilot projekat pametnog hotela.  Stavili smo na papir šta već postoji na tržištu i šta mi novo možemo da uradimo kao tim, jer već imamo u ekipi dva sertifikovana inženjera za ovakvu vrstu automatizacije, a u bivšoj Jugoslaviji ih je ukupno dvocifreni broj.

Zaključili smo da korišćenjem postojećih sistema, ne možemo da napravimo unifikovani proizvod, već da svaki objekat moramo da radimo iznova. Tada smo i prvi put došli na ideju da napravimo naš sistem.

Mesecima smo pokušavali da jako kompleksan sistem ledder diagrama koji se koristi u automatici zamenimo nečim jednostavnijim, a da zadržimo većinu funkcija neophodnih za izradu automatike pametnih objekata. Jako puno vremena smo proveli radeći na zaštiti komunikacije i pojednostavljujući UI.

Opamećuje sve

Jedna od stvari koja AHIS sistem čini moćnim je otvorena komunikacija između uređaja i servera, tako da, kako Milan kaže, svi mogu da omoguće da njihov uređaj postane pametan.

Ekipa veruje da komplikovanost instalacija pametnih sistema u domovima ne treba da bude prepreka za njihovo opamećivanje — ne morate biti inženjeri da biste svoju kuću učinili responsivnijom na vaše potrebe.

milan ahisAHIS je pravljen tako da krajnjem korisniku omogući da u par klikova odradi ono što inženjer automatike uči na fakultetu pet godina.

Jednostavnim pravljenjem relacija između senzora i uređaja, svaki korisnik može da napravi komplikovane funkcije on/off (sa ili bez ofseta), linearnog, alinearnog i ostalih upravljanja bez ikakvog poznavanja automatike.

Ono što je za korisnika igra u pozadini sadrži moćni core koji poseduje AHIS server. Sada, svako može za dva minuta da nauči da koristi AHIS i da ga skroji po meri svog objekta

Ono što, kako tim kaže, AHIS čini jedinstvenim na globalnom nivou, je višenamenska priroda sistema — ne samo da možete kontrolisati više uređaja, već i više od jedne lokacije preko svog naloga. Takođe, AHIS sistemom možete obuhvatiti različite uređaje — od prskalice u dvorištu, preko klime i kafe aparata do presluškivača za bebu.

Ako Kickstarter uspe, imamo narednu iteraciju

Donacijom ovom projektu pomažete timu da osposobi svoj proizvod za ekspanziju. Kickstarter uspeh AHIS timu će omogućiti da redizajniraju proizvod i učine ga estetski privlačnijim i manjim. Takođe, spojiće ih sa korisnicima koji će pružiti nužan feedback.

Za uzvrat ćete dobiti mogućnost da probate ovo domaće rešenje — nagrade za donatore se kreću od e-knjige, do najvećeg paketa namenjenog velikim objektima sa 200 uređaja i senzora.

Hoteli su prva izazovna baza korisnika koju AHIS želi da osvoji, a Milan nagoveštava da bi već naredne godine mogli da upravljaju barem jednim objektom u Srbiji. O planovima za budućnost govori vrlo optimistično (a mi znamo da može :)):

milan ahisPlaniramo da budemo u svakom domu na planeti? Generalno se nadamo da ćemo oformiti AHIS zajednicu koja će pomoći daljem razvoju projekta.

90% AHIS sistem se zasniva na Microsoftovim tehnologijama, jer tim veruje da je ovo najkompletnija osnova za IoT sisteme danas:

milan ahisNaravno, AHIS ima verzije i za iOS i Android uređaje. Pored toga, Microsoft ima fantastičan odnos sa startap kompanijama i bizspark+ program koji značajno pojednostavljuje prvi šok nastupa na globalnom tržištu.