Adut za kontru Fejsbukovoj Libri: Kina spremna za svoju nacionalnu kriptovalutu

Prema nedavnim istaživanjima BIS (Bank for International Settlements), Kina nije jedina koja radi na svojoj digitalnoj valuti. Čak 19 zemalja širom sveta, i to samo za sada, radi na njoj ili istražuje mogućnosti za primenu iste.

Narodna banka Kine (PBoC) tvrdi da je njena digitalna valuta spremna. Prema rečima zamenika direktora Mu Čangkčuna, prototip koji prihvata blockchain arhitekturu je uspešno razvijen nakon pet godina istraživanja, najavio je on na China Finance 40 Forum, a preneo je Shanghai Securities News.

Mu je rekao da će izdavanje digitalne valute korišćenjem čiste blockchain arhitekture biti teško da se postigne u zemlji velikoj poput Kine, jer trgovci zahtevaju visoke performanse konkurentnosti.

Digitalna valuta će takođe usvojiti dvoslojni operativni sistem kako bi se zadovoljila „složena ekonomija nacije sa ogromnom teritorijom i velikim brojem stanovnika”, sa PBoC-om na gornjem nivou i komercijalnim bankama na sekundarnom nivou. Prema Muu, ovo će poboljšati pristupačnost, povećati stopu usvajanja u javnosti i promovisati investicije među privrednim subjektima.

Prema navodima rukovodstva PBoC-a, digitalna valuta je dizajnirana tako da bude pogodna za „viskokofrekfentne poslovne scenarije za maloprodaje manjeg obima”.

Kako je Cointelegraph izvestio 9. avgusta, PBoC je planirao da prestigne SAD i Fejsbukovu libru izdavanjem nacionalne kriptovalute, pošto su američki političari stopirali stablecoin zbog regulatornih zabrinutosti.

Međutim, uprkos optimističnim napomenama Mua, ostaje nejasno tačno kada će kineska digitalna valuta biti pokrenuta, piše Cointelegraph.

Inače, prema nedavnim istaživanjima BIS (Bank for International Settlements), Kina nije jedina koja radi na svojoj digitalnoj valuti. Čak 19 zemalja širom sveta, i to samo za sada, radi na njoj ili istražuje mogućnosti za primenu iste.

Prva zemlja koje je uvela svoju digitalnu valutu, eDinar, bila je Tunis, 2015.godine, na kojoj je radila švajcarska softverska kompanija Monetas, a svoju valutu ima i Veneceula.

Maršalska Ostrva su najavila svoju kriptovalutu, Sovereign, sa legalnim tretmanom kao i dolar, koju će izraditi izraelski startap Neema, a Singapur najavljuje digitalnu verziju svog dolara, Ubin.

I dok Kanada, Tajland i Izrael razmišljaju o uvođenju decentralizovane valute, na odbijanje je nacionalna digitalna valuta naišla u Nemačkoj, Švajcarskoj, Japanu, Estoniji… U Švajcarskoj, koja je vrlo „blockchain friendly” bankarski zvaničnici smelo su izjavljivali da nisu naklonjeni ovoj tehnologiji, dok su recimo u Hong Kongu odbili ove inovacije jer im „platežni sistem, takav kakav je, savršeno funkcioniše”.

Ipak, mnogo je više zemalja i centralnih banaka koji u kriptovalutama vide obećavajuću budućnost. Naročito imajući u vidu glapoirajuću digitalizaciju i sve šire prihvatanje plaćanja putem pametnih telefona.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Aleksandar Krunić

Unesite termine za pretragu