5 ključnih saveta za uspešnu content marketing strategiju

Prenosimo vam pet saveta Instituta za digitalni marketing o tome kako da razvijete uspešnu strategiju u content marketingu.

Marija Milutinović - 9. Jul, 2019.

Ako mislite da je sadržaj zasnovan na blogovima, tvitovima i veb stranicama koji se zajedno koriste kako bi se lakše stiglo do ciljeva kompanije u oblasti digitalnog marketinga, u pravu ste, ali samo delimično. Dok su prisustvo na društvenim mrežama, brendiranje i kvalitetni sadržaji važni elementi upravljanja sadržajem, u velikoj šemi stvari, tu ima mnogo više posla.

Ako ste uključeni u bilo koji aspekt digitalnog marketinga ili želite da budete i želite da razvijete jasno razumevanje onoga što je uključeno u razvoj uspešne strategije content marketinga, ovde ćemo predstaviti neke od ključnih oblasti koje svaki content menadžer treba da dobro poznaje kako bi pokrenuo uspešnu digitalnu marketinšku kampanju:

Razumevanje toka content marketinga

“Levak prodaje” (sale funnel) je široko rasprostranjen termin koji opisuje putovanje kupca pri donošenju odluka, a tri ključne faze su skretanje pažnje, procena i kupovina. Svako ko je uključen u prodaju i marketing mora da obrati pažnju na ovaj proces kako bi bolje razumeo šta kupce pokreće da bi nešto kupili.

U izvesnoj meri, za content marketing mnogi smatraju da se nalazi na vrhu tog levka prodaje. Za nekog ko se ne bavi ovim poslom može izgledati kao da je ovaj aspekt digitalnog marketinga daleko od prodaje i novca.

Jedan članak sugeriše da u content marketingu postoji i četvrta faza prodajnog levka koja dolazi nakon “oduševljenja”, što se u suštini odnosi na uspostavljanje lojalnosti nekom brendu. Stoga, marketing menadžeri i stratezi uvek treba da razmišljaju o četiri kritične faze toka:

“Vrh” levka je mesto gde se pojavljuje svest o brendu. Tu imate priliku da bacite mrežu preko najšire moguće baze klijenata i ne samo da izgradite svoju publiku, već i da se povežete sa njima da biste bolje razumeli vašu celokupnu strategiju. Međutim, odličan content menadžer će razumeti kako da angažuje klijente da lagano prođu kroz svaki deo levka.

Analizirajte svoj sadržaj kao podatke

Strategija se ne odnosi na broj blogova pisanih mesečno ili koliko vremena treba trošiti na Facebook live prenose, apsolutno se odnosi na kvalitet.

Dobra strategija content marketinga uključuje publiku na svakom koraku, a kako bi to postigao, dobar menadžer mora da zna kako njihov sadržaj funkcioniše. Kada tačno znate kako da “okrećete” sadržaj kako bi bio delotvoran u jednoj fazi, tada možete iskoristiti te informacije dok se krećete ka sledećoj fazi toka.

Vaša strategija mora biti vođena analitikom. Zadatak stratega je da pažljivo prati, analizira i izveštava o podacima kako bi se stalno poboljšavali i prilagođavali ka boljim konverzijama. Moraćete da pratite odakle dolaze vaši klijenti i gde oni “idu dalje”. Drugim rečima, morate neprestano procenjivati ​​obrasce prometa.

Kontinuirano testiranje onoga što radite pomaže vam da dobijete smernice o željama, interesima i ponašanju kupaca. Morate znati koliko dobro materijal funkcioniše kako biste prešli na sledeći korak u procesu.

Napravite plan

Pravljenje kalendara ključno je za uspešnu strategiju. Poput uredničkog kalendara za tradicionalne medije, kalendar sadržaja može pomoći u vođenju vaše strategije tokom određenog vremenskog okvira. Naravno, ovde želite dodati posebne datume, kao što su veliki praznici i događaji koji su relevantni za vašu industriju.

Verovatno ćete takođe hteti da ostavite neka “prazna” mesta koja ćete koristiti za nepredvidive, ali i relevantne događaje ili teme za koje treba stvoriti sadržaj u posljednjem trenutku. Razmotrite gde će se različiti kanali distribucije dobro uklopiti u vašu prodajnu strategiju u vremenskom okviru sledećih meseci.

Razmišljajte i o budućnosti

Kada razmišljate o distribuciji imajte na umu različite svrhe koje različite vrste sadržaja imaju i kako to može uticati na vaš marketing i kako možete koristiti različite kombinacije sadržaja kako biste uštedeli vreme i resurse. Možda ćete hteti da razmotrite, na primer, sastavljanje blogova u tandemu s nizom mejlova i korišćenja društvenih mreža i medija za izgradnju zajednice.

Potpuno je razumno i delotvorno razviti strategiju koja se temelji na delovima sadržaja koji se lako mogu primeniti na različite kanale i za različite svrhe. Dakle, dok razvijate sav sadržaj (razmislite o multimediji), razmislite o načinima na koje se on može lako razvijati i menjati u budućnosti.

Uspostavite specifičan smer za vaš sadržaj

Recimo da imate solidan okvir sadržaja i copywritere koji su spremni. Razvili ste strategiju, znate svoj tok, imate kalendar. Znate šta želite da poručite kampanjom.

Mnoge kompanije već imaju hrpu sadržaja i tim copywritera, to su bitne stvari, kao i skup alata za analitiku. Ali važno je da stratezi shvate u koji deo marketinškog okvira različite vrste sadržaja spadaju.

Dobro je rasporediti vrste sadržaja u različite faze toka kako bi svima u timu bilo jasno na čemu radite.

Osim toga, morate znati koja vrsta sadržaja dobro funkcioniše u različitim kontekstima, to jest, sa različitim publikama i na različitim platformama. Trendovi na koje se možete osloniti u većini slučajeva su videozapisi, infografika i aplikacije temeljene na veštačkoj inteligenciji kao što je recimo glasovno pretraživanje.

Institut za digitalni marketing osnovan je pre deset godina i za to vreme njihove kurseve pohađalo je više od 28.000 polaznika. Nalaze se u Dablinu, Dalasu i Brizbejnu, a njihova misija već godinama je unapređivanje znanja i veština u oblasti digitalnog marketinga. Neke od kompanija sa kojima sarađuju su Google, Facebook, IBM, Coca-Cola, Twitter i Microsoft.