20 milijardi godišnje — kritikovana zbog 0 prihoda, Facebook-ova kupovina Instagrama sada deluje briljantno

Kada ga je Facebook nabavio, Instagram nije nikakav poslovni model, kamo li prihode.

Instagram, aplikacija za deljenje fotografija koju je Facebook Inc. kupio za milijardu dolara 2012. godine, donela je više od četvrtine prihoda matičnoj kompaniji prošle godine, odnosno 20 milijardi dolara, kako navodi Bloomberg. To prevazilazi YouTube, Google video jedinicu, koja je dostigla 15.1 milijardi, brojku koju je objavila matična kompanija Alphabet Inc. Monday-u po prvi put.

Instagram je došao sve više u središte budućnosti Facebook-a, a korisnici i oglašivači dolaze u aplikaciju čak i dok se rast prodaje usporava na glavnoj društvenoj mreži. Ipak, Facebook ne objavljuje prihode za Instagram odvojeno u izveštajima o zaradi, radije naglašavajući integraciju njegovih svojstava, nazivajući ih „porodicom aplikacija“. Tako na primer, tim zadužen za direktne poruke na Instagramu sada radi za Facebook Messanger, a kompanija menja Instagram ime u “Instagram od Facebook-a”.

Kada ga je Facebook nabavio, Instagram nije nikakav poslovni model, kamo li prihode. Sada aplikacija zarađuje na isti način kao i Facebook: prodajom reklama koje liče na redovne postove u glavnom feed-u aplikacije i sa story-jima. Facebook je povećao učestalost oglasa na Instagramu u poslednjih nekoliko godina, kako bi unapredio prodaju kompanije jer Facebook News postaje sve zasićeniji marketinškim postovima.

Facebook se trenutno se nalazi pod antimonopolskom istragom američkog Ministarstva pravde, Savezne komisije za trgovinu i advokata širom zemlje. Neki kritičari, uključujući suosnivača Facebooka Krisa Hjuza, rekli su da bi Zakerbergov plan da još više ujedini različite kompanije uključujući WhatsApp i Messenger, ne pomažu Facebookovoj odbrani od poziva za razbijanjem ove kompanije na zasebne delove. 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Nikolina Belomarković

Unesite termine za pretragu