100$ ili tvoje fotografije idu u javnost a telefon se zaključava — praćenje koronavirusa može biti opasno

Aplikacija za praćenje korona virusa ucenjuje korisnike da plate 100 dolara, kako bi im telefon bio ponovo otključan.
telefon

U trenucima neizvesnosti želimo što više informacija, i upravo to predstavlja jednu od najzgodnijih meta sajber kriminalaca, koji preko zlonamernih aplikacija iznuđuju novac žrtvama.

Kako je korona virus došao u centar pažnje svetske javnosti, tako se na internetu pojavio CovidLock. U pitanju je novootkriveni ransomware, koji zaključa ekran i zahteva novu lozinku kako bi se telefon otključao, objašnjava Tarik Saleh, inženjer za zaštitu i istraživač zlonamernih softvera u svom tekstu na DomainTools. Za  Android Nougat i novije verzije napad je delotvoran smo ako korisnici do sada nisu kreirali šifru za zaključavanje ekrana.   

U suprotnom, žrtve imaju 48 sati da plate otkupninu od 100 dolara u bitcoinima. Uz to što vam zaključaju telefon, napadači prete i da će kontakti, snimci i fotografije biti izbrisani, a neke eksplicitne sadržaje će podeliti i na društvenim mrežama. U poruci je žrtvama stavljeno do znanja da je napadačima poznata njihova lokacija i da ne čine ništa glupo. 

„Sajber kriminalci vole da eksploatišu ljude kada su najugroženiji. Koriste se dramatičnim događajima kako bi profitirali od ljudskog straha i emocija. Ova epidemija nije izuzetak. Ubrzo nakon što su prvi slučajevi potvrđeni, primetili smo povećan broj domena koji su u nazivu koristili coronavirus ili covid19. Oni su dostigli vrhunac prethodnih nedelja i mnogi od njih su zapravo zlonamerni”, kaže  Saleh.

Srećom, postoji rešenje. Kao navodi jedan korisnik platforme reddit, šifra za otključavanje je 4865083501. Naravno, u mnogim slučajevima programeri nađu rešenje za ovakve napade, ali hakeri se uzdaju u strah i paniku, jer znaju da u tim situacijama ljudi donose mnogo više iracionalnih odluka, nego uobičajeno. Kupovine velikih pakovanja toalet papira, kako bismo bili sigurni da smo sve obezbedili, samo je jedan od primera te iracionalnosti. 

Kako ova aplikacija nije jedina, već je takvih sajtova mnogo, da bismo zaista bili bezbedni u online svetu, potrebno je da aplikacije preuzimamo samo s bezbednih mesta, poput sajtova zvaničnih institucija i proverenih app prodavnica. Svest o tome da ima onih koji profitiraju od zloupotrebe naše panike jeste jedini način da se zaštitimo.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu