10 uspešnih preduzetnika - 10 najboljih saveta koje su dobili

Osnivači uspešnih startapa često daju savete onima koji tek počinju. Iako je njihovo iskustvo uvek dobra pomoć, u tekstu koji je nedavno objavio Mashable perspektiva je malo izmenjena, a osnivači uspešnih startapa izdvojili su one savete koji su oni dobili, a za koje se ispostavilo da su im bili jako korisni. Dakle, da biste startovali

Stefano Deurandi Subotić
21/01/2014

Osnivači uspešnih startapa često daju savete onima koji tek počinju. Iako je njihovo iskustvo uvek dobra pomoć, u tekstu koji je nedavno objavio Mashable perspektiva je malo izmenjena, a osnivači uspešnih startapa izdvojili su one savete koji su oni dobili, a za koje se ispostavilo da su im bili jako korisni.

Dakle, da biste startovali na pravi način, prenosimo vam 10 najboljih saveta koje su sada iskusni preduzetnici dobili dok su gradili svoje kompanije.

1. Naviknite se na nepoznato

Nikada nećete znati dovoljno. Stalno ćete biti primoravani da donosite odluke bez potpunog razumevanja onoga što dolazi posle. Vi kao osnivač treba da se naviknete na to, smatra Aron O Hern, suosnivač Startup Instituta.

2. Ne radi se samo o vama

Jedan od najboljih saveta – nemojte da poletite previše kada sve ide po planu, a preuzmite krivicu na sebe kada ne ide sve kako treba. Kada shvatite da sreća igra važnu ulogu u uspehu postaćete skromniji, a istovremeno ćete imati više samopouzdanja, preporučuje Etan Oustin, suosnivač Give Forwarda.

3. Pokažite, ne pričajte

“Pokaži, ne pričaj” je odličan aksion. Suviše startapova priča da će biti “ubica Facebooka*” (*odaberite servis po želji) i prerano sebe pozicioniraju među megauspešne. Pričajući umesto toga čime se vaša kompanija bavi i kako postiže rezultate usmeravate vašu viziju u autentičnom, uverljivom i manje pogrešnom pravcu.

Istaknite šta možete da uradite, umesto toga šta želite da postanete, kaže Šaun Džonson suosnivač Startup Instituta.

4. Treba da znate kada da se povučete

Kao osnivač koji je ponosan i blizak sa proizvodom koji je napravio, vi se borite za to da imate pravu percepciju o svom poslu. Lako se možete približiti previše i to može biti otežavajuća okolnost. Evo dobre i loše vesti: niko ne shvata vaš posao bolje od vas.

Dakle, zapamtite kada ste na četvorosatnom sastanku oko toga koja nijansa plave boje najbolje pristaje vašem logou. Da, detalji su bitni. Ali u jednom trenutku morate da pustite i da pređete na sledeću stvar, kaže nam Pavia Rozati, osnivač Fathoma.

5. Poštujte hijerarhiju

Razmišljajte o startap zajednici kao o srednjoj školi. Imaćete mlađe i starije učenike, nastavnike i saradnike. Kada uđete u zajednicu bilo kao osnivač bilo kao zaposleni, vi ste početnik. Razvijajte odnose sa mentorima i sa iskusnijim ljudima, ali i sa ljudima koji su samo par koraka ispred vas. Postavljajte im “glupa” pitanja u vezi stvari koje možda izgledaju kao glupe ili nevažne.

Uskoro ćete postati iskusniji učenik i tako ćete povući ostale novajlije sa sobom, preporučuje nam Kristina Vejlis direktor Startup Institute u Njujuroku i bivši suosnivač Quincya.

6. Uspostavite balans

U zajednici dajete pre nego dobijate. Uradite temeljno istraživanje oko svoje ideje, ali verujte svojim instinktima. Aktivno tražite smernice, ali znajte da saveti često mogu da budu međusobono kontradiktorni, tako da morate sami da presudite. Što se proizvoda tiče, mislite sveobuhvatno, a zatim se ponovo vratite na osnove. Budite ponosni na ono što pravite, ali to nikada neće biti savršeno.

Budite svesni konkurencije, ali ne brinite o tome. Budite direktni u komunikaciji sa svojim timom, ali uvek imajte dozu empatije i samosvesnosti. Shvatite da ljudima možda nije potrebna vaša ideja, tako ćete znati kada treba da krenete dalje. Sreća i upornost su važni isto kao ideja i talenat. Ne verujte sopstvenom pritisku, dobrom ili lošem. Ne budite previše ozbiljni, čak i ako se trudite da promenite svet.

Nikad ne gubite iz vida važne stvari kao što su ljubav, prijatelji i porodica, preporučuje nam Džejmin Edis, osnivač i CEO Dash Laba.

7. Radite sve i svašta

Najbolji savet koji sam dobio od Stejsija Blekmena koji vodi uspešnu konsalting kompaniju za MBA studije: “Definitivno radi sve i svašta. Kada sam počinjao, nijedna kafa, sastanak, razgovor, nisu bili previše mali. Bilo je tu stotine partnerstava, marketinških predloga, ali naš uspeh je skup svega toga. Bilo je partnerstava za koja sam mislio da su “ona jedna velika stvar”. Ali ne znam da li tako nešo uopšte postoji”, kaže nam Džen Ji, direktor Startup Instituta u Čikagu i osnivač MBAsocial.

8. Ne brinite zbog buke

Ignorišite hype u medijima o drugim startapovima. Obično je to gomila neistina i polovina njih neće preživeti ni prvu godinu. Fokusirajte se na izgradnju sopstvenog biznisa, tako da vi budete onaj koji će preživeti, savet je Džulsa Pijerija suosnivača i CEO Grommeta.

9. To je vaša kompanija – vi odlučujete

Bili smo srećni što smo imali sjajne mentore dok smo razvijali našu kompaniju EverTrue. Ali, ti mentori obično su davali kontradiktorne savete. “Orijentišite se na velike klijente”, “orijentišite se na male klijente”, “budite B2C”, “budite B2B”.

Mentori vam daju savete sa svoje tačke gledišta, zasnovane na njihovom profesionalnom iskustvu i imaju ograničenu perspektivu vašeg tržišta i korisničke baze. Keti Ri je pomogla mojim kolegama u TechStartsu i meni, tako da sam shvatio da je mentorski feedback veoma važan, ali na kraju sami treba da donesemo odluke, kaže nam Brend Grina, osnivač EverTruea.

10. Ne tražite rizik

Najbolji preduzetnici ne traže rizik. Oni traže mogućnost da ublaže rizik, savetuje nas Rik Desai, suosnivač Dashfirea.

Stefano Deurandi Subotić

Objavio/la članak.

utorak, 21. Januar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije