Nekima je verovatno poznato da osnivač Microsofta, Bil Gejts, na svom sajtu Gates notes redovno preporučuje knjige. Možda ga je MIT Technology Review baš iz tog razloga proletos zamolio da za njih sastavi listu 10 revolucionarnih tehnologija. Gejts ju je sastavio, a onda njoj dodao i listu od 10 knjiga koje su mu pomogle u tome da se odluči za najrevolucionarnije tehnologije. Evo koje su to knjige:

Life 3.0, Maks Tegmark

Prema Gejtsu, svako ko želi da zna na koji način veštačka inteligencija oblikuje svet, treba da pročita ovu knjigu. Kao fizičar po obazovanju, Tegmark u ovoj knjizi ne zauzima stav o tome šta treba ili ne treba da se radi, već daje naučnu osnovu za upoznavanje sa ovom temom.

Should We Eat Meat? Vaclav Smil

Kao neko ko se već godinam divi Smilu i njegovom pisanju, Gejts je njegovu knjigu u kojoj izražava skepsu povodom toga da će alternative mesu i mlečnim proizvodima promeniti globalne prehrambene navike uvrstio u svoje preporuke. Iako se po tom ključnom pitanju ne slaže sa Smilom, Gejts smatra da je od njega moguće načuiti dosta o tome kako nahraniti svet, a ne uništavati planetu.

I Contain Multitudes, Ed Jong

Na sličnom tragu kao i prethodna, i ova knjiga se posredno tiče sprečavanja gladi. Kako sam Gejts kaže, iz cele knjige najzanimljivija mu je bila priča o tome kako je moguće izmanipulisati bakterije u ljudskom probavnom traktu na način da se spreči neuhranjenost. Knjiga je inače o mikroorganizmima i tome kako se u našoj crevnoj flori možda kriju rešenja za različite medicinske probleme.

The Emperor of All Maladies, Sidarta Mukerži

Knjiga se direktno tiče toga koliki napredak je postignut u prethodnom veku na polju borbe protiv raka. Tako je i npr. vakcina protiv raka jedno od otkrića koje je uslovljeno naučnim dostignučima iz prethodnih sto godina.

Behind the Beautiful Forevers, Ketrin Bu

Svakako neobičan izbor za listu knjiga o tehnologiji, Behind the Beautiful Forevers se tiče života u sirotinjskom kvartu Mumbaija. Gejts ju je uvrstio na spisak kao odličan prikaz toga s kakvim sanitetskim izazovima se svet suočava, i kao obavezno štivo za one koji žele da „osmisle novi toalet”.

Homo Deus, Juval Noa Harari

U ovoj knjizi Harari opisuje budućnost bez bolesti, gladi i rata, ali u kojoj vladaju božanske elite i super-inteligentni roboti koji ostatak ljudske vrste smatraju suvišnim. Ova distopija, smatra Gejts, daje povoda za razmišljanje o izazovima koje budućnost donosi.

Prosvećeni svet, Stiven Pinker

Prosvećeni svet je omiljena knjiga Bila Gejtsa, pa nije nikakvo iznenađenje što se našla na ovoj listi. U njoj se govori o tome da su inovacije sve više usmerene na poboljšanje kvaliteta života, i kroz 15 mera napretka objašnjava zašto i na koji način svet postaje bolje mesto.

Sustainable Energy — Without the Hot Air, Dejvid Makej

Ova knjiga je preporuka za one koje zanima odakle dolazi enegrija, kako se koristi i s kojim izazovima se susrećemo u procesu prelaska na nove izvore energije.

Energy Myths and Realities, Vaclav Smil

Smil se još jednom našao u Gejtsovih top 10, ali ovog puta zahvaljujući ubeđenju da će današnja energetska infrastruktura nastaviti da postoji i u budučnosti. Odnosno, Smil je uverenja da nuklearna energija može istovremeno da koristi postojeću infrastrukturu i smanjuje emisiju uglenjika, te da će kao takva biti važan izvor električne energije u godinama pred nama.

The Most Powerful Idea in the World, Vilijam Rousen

Gejts listu zatvara knjigom koja po njemu objašnjava kako inovacije menjaju svet i kako se razvijaju tokom vremena, što autor postiže prikazom sveobuhvatne istorije parne mašine.